window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

9 септември - една от най-спорните дати в българската история


9 септември е една от най-спорните дати в българската история.

Първоначално се отбелязваше като национален празник и се наричаше Ден на свободата до следващия поврат в историята на 10 ноември 1989 г.


За пръв път този ден се чества на 9 септември 1945 г., след като се слага край на Втората световна война.


В продължение на 45 години в цялата страна се провеждат тържества и масови манифестации, организирани от единствената управляваща партия БКП. По повод на първата годишнина са помилвани и освободени от затвора около 900 души, осъдени от Народния съд, а над 1000 души са пуснати от трудовите лагери.


Датата е спорна - десните считат събитията на 9 септември за преврат, започнал в София от група младши офицери, или общо около 450 души, повечето от които са войници, изпълняващи заповед.


Правителството на Константин Муравиев е свалено и на власт с подкрепа на армията, партизани и комунисти, идва Отечественият фронт (ОФ) начело с Кимон Георгиев.


В резултат се променя устройството на държавата - социалистическа, в близко партньорство със Съветския съюз. Царският режим е сменен с режима на БКП и оценен по-късно като тоталитарен, забавил развитието на страната.


За левите Девети септември е всенародно въстание с дълбоко революционен характер, както го е определил на пленума през 1948 г. Георги Димитров. И до днес последователите му са убедени, че социализъм гарантира справедливост и равенство за хората.


bottom of page