window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

9 май -Ден на Победата


На 9 май светът празнува Денят на Победата! Това е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.


Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. и се празнува всяка година на 9 май до днес.


Денят на Победата (на руски: День Победы) е вторият по значимост празник в СССР, след деня на Октомврийската революция.


Всяка година на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. След разпадането на СССР военните паради се прекратяват, до юбилейната 50-та годишнина от Победата.


През 1995 г. в Москва се провеждат два парада – на Червения площад маршируват спешени войски, без техника, а московското предградие „Поклонническа планина“ (на руски: Поклонная гора) е организиран парад с бойни машини.


От 1995 до 2007 на Червения площад ежегодно се провеждат военни паради, без техника. От 2008 г. в парадите отново започват да участват бойни машини. На парада през 2015 г. за пръв път е показан най-новият руски танк Т-14 („Армата“).


Денят на Победата е официален неработен ден в Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

bottom of page