window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

8 идеи за боядисване на великденски яйца


Великден наближава, а боядисването на яйца е важна традиция. Ако имате малки деца у дома, това занимание може да се превърне в интересна и забавна игра. Как обаче да направим великденските яйца наистина пъстри и красиви?

1. Боядисване на яйца с памук

Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце, се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои, толкова по-ярки и тъмни стават цветовете. След като е готово яйцето се изважда от памука, подсушава се и се полира с олио.

2. Боядисване на яйце с восък

Восъкът е чудесно средство за превръщането на великденските яйца в истинско изкуство! За целта вземете тъничка свещ и изрисувайте яйцето така, както ви се иска. Важно условие е да имате добро въображение и набито око, тъй като това, което рисувате, ще се види чак, след като яйцето е боядисано.

3. Боядисване на яйца с желатин

Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултатът е гарантиран.

4. Боядисване на яйца с печат

Можете да използвате всякакви лепенки или листо от растение. Закрепете го за яйцето, вземете тънък дамски чорап или отрязък от чорапогащник. Поставете яйцето в него и го завържете стегнато. Поставете в боята за няколко минути, след това извадете и махнете отпечатъка. Можете да поставите отново яйцето в друг цвят боя, така частта, на която е отпечатана вашата декорация, също ще се оцвети.5. Великденски яйца с кристали

За да имат кристален вид, яйцата се варят във винена киселина /купува се от аптеката/. От нея те стават грапави и сякаш поръсени с кристалчета. След това се боядисват какъвто цвят искате. Най-красиви стават, когато върху памук се накапят различни цветове и с този памук се увие яйцето. Постоява около 5-6 мин.

6. Златни великденски яйца

Можете да си приготвите яйца, които да наподобяват злато. Вземете златист станиол от шоколад и декупажно лепило. Облепете внимателно яйцето, като внимавате да не се нагъне.

7. Великденски яйца с дантела

Можете да украсите яйцата с дантела – за целта изберете тънички дантелени лентички, които да залепите с декупажно лепило. Ако дантелата е по-голяма, можете съвсем внимателно да я пришиете около яйцето, пише trafficnews.bg.

8. Великденски яйца с лак за нокти

Ако искате да изумите всички с вашите великденски яйца и рисуването е силата ви, то определено можете да ползвате и по-сериозен инвентар. Вземете различни цветове лакове за нокти и развихрете въображението си. Важно условие е обаче тези яйца да не се консумират, тъй като химикалът от лака за нокти може да проникне към яйцето.

bottom of page