window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

24 май – ден на БЪЛГАРСКАТА писменост и култура


На днешната дата 24 май почитаме светите български братя Кирил и Методий, а самият празник е ден на БЪЛГАРСКАТА писменост и култура.


В София се организира най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий.
Достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий в София ще бъде свободен, като организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.


В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството - първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“. Официално слово ще произнесе поета Иван Ланджев.


Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

bottom of page