window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Ясен е новия председател на парламентаЧетири партии застанаха зад номинацията на Вежди Рашидов за председател на 48-о Народно събрание.


Корнелия Нинова, лидер на БСП, представи кандидатурата на Рашидов от името на ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход, които след първото гласуване днес влязоха в пленарна зала.


10 пъти гласувахме за три дни - без резултат. Всички сме единодушни, че без избран председател се блокира парламентът и че трябва да се намери решение. Така се убива парламентарната демокрация и се отваря пътят на едноличната власт, посочи лидерът на БСП. Така се излага народът на риск през следващите зимни месеци от висока инфлация, бедност и неравенство, предупреди Корнелия Нинова.


Като основен аргумент "за" кандидатурата на Рашидов бе неговата възраст.


"Малко насилихме Конституцията с предложения за двама председатели, една партия да предлага от името на други партии, всякакви екзотики си позволихме, но отново без резултат", изтъкна Нинова. Тя призова за разум, за да може парламентът да тръгне и да се защити парламентарната република.


От "Възраждане" преди това издигнаха отново кандидатурата на Цвета Рангелова за председател на 48-ото НС.


Съпредседателят на ПП Кирил Петков поиска 15 минути почивка, което обаче предизвика реакцията на Йордан Цонев, който заяви, че от името на ПГ не може да се иска почивка, а такава може да даде само почетния председател Вежди Рашидов, който пък заяви, че такава ще има след гласуване.


След проведения двучасов председателки съвет за избори на 48-ото НС Вежди Рашидов заяви в типичния стил, че положението е 0:0 след дузпи. Хората чакат и дълбоко се надявам, че депутатите ще излязат от зала с някакво решение, надява се почтеният председател на законодателния орган.


Десислава Атанасова отново представи проектът за решение за процедурни правила за избор на председател на парламента, като настоя да се подложат на гласуване. След гласуването депутатите ги приеха единодушни с 235 гласа "За".


bottom of page