window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Януари 1878 Русите освобождават от турско робство град Пловдив!


На 16 януари 1878 г. руските братя освобождават град Пловдив от турско робство!

В началото на януари 1878 г., западният руски отряд от 71 000 офицери и войници и 318 оръдия с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко излиза от София и настъпва в направлението София-Пазарджик-Пловдив-Одрин. Разделен е на 5 колони. Задачата е да се пресече пътя за отстъпление на османските остатъчни сили в Тракия (обединени в нова групировка с командир Сюлейман паша) и те да бъдат унищожени. На 14 януари руските сили излизат от вече освободения град Пазарджик. Така ордите на Сюлейман паша отстъпват към Пловдив. Там по заповед на турчина Сюлейман в полето между жп гарата и квартал Остромила са избити над 100 българи, участвали в националносвободителните борби! В утрото на 16 януари в града победоносно влиза генерал-лейтенат Йосиф Гурко с целия си щаб и обявява освобождението на Пловдив. Отслужен е молебен. Главните руски сили незабавно се отправят за атака на прикриващите османски сили в района. А ордата на Сюлейман паша е изтласкана и насочена към Родопите, където е преследвана и доунищожена!Поклон, освободители!

Над 250 000 хиляди Руснаци проливат кръвта си и оставят костите си на българска земя за Освобождението на България от 5 вековното турско робство!

НИЕ ПОМНИМ! СЛАВА ТЕБ РУСИЯ! ДЪЛБОК ПОКЛОН БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ!


bottom of page