window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Яжте тези храни, ако имате високо кръвно


Едни от най-добрите световни диетолози в света назоваха продукти, които могат да помогнат в борбата с високото кръвно налягане.


Диетоложката Триста Бест казва, че спанакът, къдравото зеле и бобът са особено добри за хора с високо кръвно налягане. Съдържащият се в тях магнезият увеличава производството на азотен оксид в организма, който отпуска кръвоносните съдове и нормализира притока на кръв.


Според Джанет Коулман друга храна, която е добра за понижаване на кръвното налягане, е мазната риба. Благодарение на омега-3 мастните киселини, риби като сьомга или скумрия подобрява сърдечната функция. Проучване в Journal of Nutrition установи, че яденето на сьомга три пъти седмично може да понижи кръвното налягане.Коулман също препоръчва да се консумира прясно и кисело мляко. „Млеката са богати на протеини и калций, които са от съществено значение за здравето на костите. Но те съдържат и калий, който помага за понижаване на кръвното налягане”, каза лекарят.


Според диетоложката Рейчъл Файн, авокадото е много полезно и за нормализиране на кръвното налягане поради голямото количество калий. „Калият действа като магнезий: отпуска кръвоносните съдове и осигурява по-свободен кръвен поток“, твърди тя и добави, че бананите също са богати на калий и могат да бъдат полезни в борбата с високото кръвно налягане. Освен това експертите цитират проучване в списанието Experimental and Therapeutic Medicine, което предполага, че чесънът също може да намали кръвното налягане.

bottom of page