window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Явор Божанков стана врачка


„Крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО“. Това предсказание направи депутатът от "Продължаваме промяната" Явор Божанков пред БНР и продължи с уменията си на врачка.


„Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал - срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме“. , заяви Явор Божанков.


Той обясни, че не приема определението „анти-Радев“ за законопроекта, подготвен от него, който е още на идейно ниво и все още не е внесен в парламента.


„Представил съм го на нашата парламентарна група и колегите правят бележки и предложения по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство „анти-Радев“, а законодателство „анти-еднолична власт“. Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт. ... В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, които са направен от служебния кабинет на президента, одобрени от самия него. Къде е контролът - власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание“, каза той.


Божанков подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект:


„Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ. ... Давам пример със СЕМ. Той беше разтресен от скандали за руска пропаганда от доклади, основателни, подкрепени с факти. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е очевидно, че такава пропаганда има. Политическото решение зависи само от законодателния орган, който е дал тези квоти по целесъобразност, ако реши - може да ги отнеме. Има няколко начина на действие в момента. ... Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля. Ако не искаме руска пропаганда в СЕМ, моето субективно мнение е, че има такава, правя предложение квотите на президента да бъдат преразгледани“.


Депутатът заяви, че по линия на сектор сигурност няма никакви съмнения за руско влияние и в други органи, като уточни, че не може да изнася информация от закрити парламентарни заседания:


„Убеден съм, че реформа в службите за сигурност в България трябва да има. Рисковете не са само за страната ни, а въобще за сигурността на съюзите, в които членуваме - ЕС и НАТО, защото , ако има уязвимо звено, то е точно България. На база на всичко, което съм чул и видял, съм абсолютно убеден, че такава промяна е наложителна“.


Божанков обясни, че квотите ще бъдат променени, като президентските квоти преминат към Народното събрание, но не към едно, а ще бъдат запазени различните срокове, за да се гарантира, че няма една легислатура да доминира в даден орган:


„Т.е. президентската квота се избира по различно време от различно Народно събрание, за да се гарантира плурализъм и взаимен контрол“.


Според Явор Божанков „крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО“:


„Абсолютно съм убеден! ... Факт е, че всички действия по отношение на войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите, позициите на президента генерално поставят под въпрос ориентацията на България спрямо Европа и НАТО. Не сега и веднага. Но такъв тип поведение естествено отдалечава България стъпка по стъпка. ... Голяма задача пред нашето правителство е да направим не само законодателство, което да гарантира, че руско влияние няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички руски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции трябва да действат“.


Божанков постави въпрос дали Румен Радев е правил среща в президентството с Валентин Златев, като посочи, че знае нещо за това и очаква, ако президентът потвърди за такава среща - да разкаже какво са си говорили, „защото темата "Лукойл“ е голяма тема около руските интереси в България“.

bottom of page