window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • neydobnite

Ще е най-добре третият мандат да отиде при Стефан Янев
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде обширно интервю в сутрешния блок на БТВ. Той сподели, че най-лесно ще бъде сформирано правителство с мандата на партия "Български възход".


"Най-лесно ще е с най-малката партия. Това правителство, което ще се прави, ще е с кратък мандат. Моето предложение е шефовете на комисии да станат министри за по пет месеца, да изпълним всичките точки, ще е минала зимата.", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Там той обсъди възможностите за правителство, както и настоящата политическа ситуация.


Лидерът на ГЕРБ заяви готовност да се срещне с председателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, за което двамата призовават отдавна, но според него такава лидерска среща има смисъл, ако ще постигне някакъв резултат.


"Лидерската среща има смисъл, когато кажем да, подкрепяме бюджета, тези 16 точки, тогава има смисъл. Сега какво да си кажем? Те казват - няма да ви подкрепим", коментира Борисов и обяви, че няма да се оттегли от председателския пост в ГЕРБ - друго искане, което от ПП са отправяли като условие за разговори за коалиция с ГЕРБ.


"Какво е в моята душа е без никакво значение. Всички ме питат защо съм толкова добронамерен. Защото хората трябва да изкарат в състояние на война зимата по-спокойно. Да, това са компромиси. Толкова искам да нямам конкуренция в никоя партия. Защо да се оттегля?! По-опитен човек, в момента, от мен няма! Мога да ръководя най-добре от всички, това е доказано във времето", заяви още бившият премиер.


Той посочи, че чака все още другите партии да узреят изрази очакването си той все пак политическите сили да се разберат за кабинет.


По думите му ГЕРБ няма проблем да състави правителство още с първия мандат и дори е готова с проектокабинет, на който той самият няма да бъде министър-председател. Според него обаче едно подобно правителство не би било достатъчно устойчиво.


"Няма да ни представи еднозначно пред обществото, а напрежението ще продължи да расте. Благодарим на президента Румен Радев, че проявява мъдрост и търпение и не бърза да връчва мандата", коментира Борисов.


Затова и той лансира тезата си за правителство на най-малката партия с министри от всички парламентарни сили.


Според Борисов в Народното събрание вече има оформена коалиция.


"Има един факт - гласуванията в парламента - този съюз се оформи още по темата за Република Северна Македония с огромно мнозинство около ГЕРБ. Решението за предоставяне на военна помощ за Украйна - огромно мнозинство в парламента. Решение за втората част на ескадрилата за F-16 - стабилно мнозинство от четири партии. Решението за еврозоната, решението за 100% диверсификация на руското гориво. Ако парламентът продължи да работи така, как ще обясним защо го разваляме?", коментира той.


Лидерът на ГЕРБ определи като "долна инсуниация" твърдението за съществуването на "хартиена коалиция" между партията му, БСП и ДПС.


"Първата фалшива новина е, че искаме да се махат машините. Не, машините остават в пълния си обем, но добавяме и хартиената бюлетина. Всеки гражданин, който иска да гласува на машините на Мадуро, може да го прави. Излезе надпис, че дневникът е подправен. Факт е, че в нито една европейска страна не се гласува на машини. Едно от предложението ни е разписките от машините да се подпечатват и отново да се пускат в кутия. Сега ако искаме да обжалваме изборите, как ще ги обжалваме? Един чувал с флашки!", коментира Борисов по темата.


Бившият премиер посочи, че от ГЕРБ искат оставките на двама министри в служебния кабинет - на енергетикатаи на вътрешните работи - Росен Христов и Иван Демерджиев.


"Аз съм доста ядосан на служебния министър Росен Христов вчера - служебното правителство е да прави избори, а не оценка. Има ДАНС, ГДБОП, прокуратура, които ще разследват. Защо той напада някои от нашите евентуални партньори "Продължаваме промяната"?


Аз ги защитавам, защото съм принципен - служебният министър има една функция по Конституция - да си гледа работата и да прави честни избори, а вчера Христов извърши политически акт - атака срещу тази партия, ПП. Христов вчера каза чудовищни неща, надявам се Кирил и Асен да му отговорят. Дали както Гроздан Гараджов и Сашо Кеша е виновен? Христов твърди, че Кирил Петков е купувал природен газ с 30% по-скъпо, и не е направил нищо, за да има устойчиви дългосрочни договори, заяви от парламентарната трибуна Христов. Аз не вярвам на този министър, дали го казвам иронично, хората да си преценят", допълни Борисов.


"НСИ категорично показва, че милиарди долари са изтекли за нефт и газ към Русия, въпреки санкциите. ПП са действали месеци наред в подкрепа на Руската федерация, докато са в коалиция с ДБ. Това е разкритие на служебния енергиен министър. Не го видях в новините - затова искаме оставката на Росен Христов. За да го чуят хората и в медиите", допълни още той.


По отношение на исканата оставка на министър Демерджиев, която от ГЕРБ още вчера поискаха по случая с убития граничен полицай, Борисов коментира, че ако министърът "има малко доблест, ще каже от кого са наследени проблемите по границата".


"Две години никой не е ремонтирал или поддържал оградата по границата с Турция", коментира лидерът на ГЕРБ.


По темата с бюджета за 2023 г. бившият премиер коментира, че бюджет се прави с отговорно правителство. Въпреки това обаче според него не е работа на президента и служебното правителство да изготвят бюджет.


bottom of page