window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Шефът на "Пирогов": Мустафа Емин е заплашил 6 медици с уволнение, а детето му си тичало в коридора


Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров представи в тв ефира резултатите от проверката на случката със съветника на военния министър Мустафа Емин.


Емин е проявил вербална агресия и заплахи към медиците на лечебното заведение, според писмените показания дежурните в болницата, които бяха предоставени на БТВ.


"Нашите деца загиват. Не пишете за руски агенти, а за това, което се случва. Това са нашите деца, на нас война не ни трябва. Автомобилът е оръжие, когато си се напил и надрусал. Криминализирайте го! Има хора, които не знаят задълженията си към обществото, а знаят, че имат само права."


Така емоционално и почти през сълзи директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров призова да се спре войната по пътищата, като обясни пред Би Ти Ви, че 18 деца до 20-годишна възраст са загинали за 8 месеца.


Три пъти е прекъсвана работата на лекарите, като единия път се налага 7 минути медицинската сестра да обяснява на господин Емин, че не могат да вкарат детето му в шоковата зала, защото се борят да спасят друг живот, раказа директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров във връзка с нашумелия инцидент със съветника на министъра на отбраната Тодор Тагарев - Мустафа Емин, който заплашвал лекари и медицински сестри в “Пирогов”, че ще се обади на здравния министър Христо Хинков и за тях ще има последици.


Това се твърди в писмени обяснения на три медицински сестри и трима лекари, които са имали сблъсък с Емин вечерта на 28 август, когато той е посетил спешната болница заради рана на главата на 2-годишния му син. Тъй като се е наложило да чака лекарите първо да се погрижат за дете в шоковата зала, той е вдигал скандали и е заплашвал, стана ясно първо от пост във фейсбук на една от медицинските сестри.


Незабавна оставка на Мустафа Емин от поста му във военното министерство поискаха шефовете на здравната и на отбранителната комисия в НС проф. Костадин Ангелов и Христо Гаджев от ГЕРБ, като Гаджев окачестви поведението на Емин като злоупотреба със служебно положение.


Шефът на "Пирогов" предостави данните от вътрешната проверка и разказа:


"На 28 август в "Пирогов" на регистратурата се регистрира Мустафа Емин като придружител на пациент. Детето му е паднало от 60-сантиметрова маса, като в болницата е преминало през рентген и всички процедури. Установява се, че трябва да отиде в шокова зала, за да бъде зашито. Преди него има 3 деца, а по спешност в същия момент влиза дете, което с е с хеморагичен шок, с хемоглобин 49 - губи кръв и животът му е на косъм. Приемат го по спешност, за да му спасят живота - борят се за него час и 20 минути. По правилата на шоковата зала при такъв случай друго дете не може да се вкара в нея. През това време Мустафа Емин и две деца си играят и се забавляват във фоайето на болницата", разказва д-р Димитров.


И продължи: "Господинът и съпругата му стоят и чакат, вижда се на камерите, че започват да се изнервят и да звънят на медиците по звънеца. Няколко пъти се налага спиране на работа, за да се обясни на Мустафа Емин, че има дете по спешност.


Д-р Димитров уточни, че Мустафа Емин нито е посягал, нито се е бил. Но е също толкова агресивно да ви гледам в очите и да кажа: "Аз съм еди кой си, дайте си имената, ще се обадя на министъра на здравеопазването да ви уволни", каза още д-р Димитров.


Шестима медици, с подписи и имена, дават тези показания.


Последно, когато в 22,54 ч детенцето е освободено да си ходи вкъщи с препоръки, колегата иска да му даде документацията, а Емин е казал, че не му трябва и си тръгва. След 20 минути се вижда на камерата, че се връща и казал, че му трябвала документацията, за да им разбере имената и да ги предаде на здравния министър, за да се "разправи с тях", разказва още д-р Димитров.

Никъде не е споменавано името на Министерството на отбраната, уточни шефът на "Пирогов".


Дали сме докладите и записите на "Да, България", каза още той. И допълни, че изразил готовност да предостави на военния министър Тодор Тагарев записа, следкато бъде официално поискан.


Нито в един момент не е споменавано ЕГН или диагноза на пациента, нямаме нарушаване на личните данни, коментира шефът на болницата обвинението, че е публикувано името на Емин.


"Мустафа Емин излъга в интервюто - каза, че е дошъл с кървящо кърмаче на ръце, а в болницата не му е обърнато внимание. Първо - детето не е било с кървяща рана, това се вижда на записа. Второ - ако сега пуснем това дете, няма да можем да го хванем в студиото, далеч от кърмаче", допълни д-р Валентин Димитров.

bottom of page