window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Шансът за правителство става все по-голям


По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в рамките на този парламент. Това заяви пред БНР Росен Желязков, заместник- председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ.


Според него положението е по-оптимистично, отколкото беше преди двайсетина дни. Той посочи, че при тази подредба, в която няма ясно изразено мнозинство, наративът е важен.


"Преди година се говореше, че ГЕРБ не трябва да е във властта, а сега се казва, че трябва да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че трябва да има редовно правителство и ще работим за това, дори да не участваме в него. Без такова, този парламент ще функционира до края на тази година. В най-тежкия момент държавата ще остане без орган, който може да приема съществените закони за развитието на страната", подчерта Желязков.


Той посочи, че ГЕРБ ще предложи правителство, но държи да има ясна политическа подкрепа.


По негови думи широката парламентарна подкрепа е въпрос на политическа отговорност. Желязков настоя следващият редовен кабинет да има програма с ясен хоризонт на действие и да е поне до следващите местни избори.


Президентът успокоява, а не бави процедурите, според депутата.


"Политическите партии имат време да говорят за бъдещето, а не за миналото. Когато получим мандата, ще проведем разговори с всички около програмен формат. Ако не получим подкрепа от ПП и БСП, тогава възможността да не се стигне до гласуване в зала, не е малка. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата подкрепа. Политическата логика обаче диктува да не казваме "никога". Ако ПП балансират своите виждания в политически аспект към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси при управлението на страната, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Стават чудеса, особено преди Коледа", коментира той.


Третият мандат по негови думи би предопределил посоката на политическите разговори.


"Желязков посочи, че ГЕРБ биха дали подкрепа при няколко условия. "Държим на устойчивост на социалните политики и преминаване през трудния период, както и да има ясно фокусирана подкрепа за уязвимите групи, а не под общ показател. Разходите трябва да се управляват разумно. Важна е посоката и усилията за влизане в еврозоната и Шенген. Не просто като постигане на конкретна дата, а за облекчаване на лихвения натиск, който предстои. Трябва да има разумно управление на бюджетното салдо. От това зависи нашата подкрепа", уточни той.

Ние разчитаме на прогнозите, които Министерството на финансите и БНБ правят за следващата година, а ПП говорят за оптимистични сценарии, които се наричат произволно боравене с числа, обясни Желязков едно от основните разминавания на ГЕРБ с втората политическа сила.


Той посочи, че за 2023 г. прогнозите са за ръст с едва 1% заради на световните процеси, като тази тенденцията очертава и консервативния вариант. Това обаче не обричало третия мандат.


По негови думи ще е грехота да се прекрати работата това Народно събрание.


Според Желязков е политическа наивност да се правят нови опити и избори, тъй като този парламент работел добре.


Той отбеляза, че един служебен кабинет не може да внася предложения за дългосрочни политики.


" Удължителният бюджет означава да се изпълняват всички влезли в сила нормативни актове, които предвиждат допълнителни бюджетни средства. Ние не просто ще изпълняваме бюджета за 2022 г., а и онези политики, предвидени за 2023 г. с тяхното увеличаване. Това означава увеличение на пенсиите и други. Временното удължаване на бюджетната рамка гарантира допълнителните разходи. Няма как парламентът да направи един предизборен сватбарски бюджет, за който да не е ясно от кого ще се изпълнява и как ще се финансира. Това крие риск държавата да се окаже в неплатежоспособно състояние", предупреди Желязков.


bottom of page