window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Шансовете за кабинет с първия мандат растат


Шансовете за кабинет с първия мандат растат. Професор Николай Габровски е готов за реформите. Това заяви пред БНР бившият президент Росен Плевнелиев.


Национално отговорното действие е да започнем да се лекуваме, посочи той. Според него страната има нужда от действащо редовно правителство и редовен парламент веднага. По думите му моментално трябва да се предприемат действия за приемането на законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост, както и да се продължи работата за влизане в еврозона и Шенген.


Плевнелиев заяви, че правителство начело с проф. Габровски би получило подкрепа. Перфектно би било да имаме 5-те партии, които са системни, извън двете - "Възраждане" и "Продължаваме промяната", които да подготвят решение за форма на сътрудничество, дори с хоризонт от 1 година напред до местните избори. Шансовете за това растат. Ако не успеем от първия мандат, ще се направят всички възможни опити от третия. Ако не излъчим работещо правителство и парламент, ние запокитваме България в дебрите на българския казан в Ада с бедност, изолация и геополитическа промяна, поясни той.Бившият президент описа кандидата на ГЕРБ за премиер като уникален доктор, хирург, дал живот на хиляди хора, спасявал човешки съдби. По думите му понякога липсата на политически опит помага.


Плевнелиев посочи, че Кирил Петков е допуснал всички възможни грешки като премиер, които не би следвало да допуска. Кирил Петков и Демократична България са пленници на собствените си тези и действия и не могат да дадат крачка назад или настрани, въпреки че съзнават, че това е важно за България, допълни той. Бившият президент призова Демократична България да излезе от сянката на левите популисти от ПП.


Плевнелиев коментира и темите за Шенген и еврозоната, Да влезем в еврозоната и Шенген - това е изцяло политическо решение на ниво европейски лидери и не е техническо", категоричен бе той. Като главни виновници за забавянето на интеграцията ни Плевнелиев посочи Румен Радев и Кирил Петков. Според него причината за това е, че Радев е нарушил Конституцията, а Петков като премиер непрекъснато е говорил за корупцията в България.bottom of page