window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Хиляди българи посрещнаха „Джулай морнинг“ (Снимки)


Хиляди българи посрещнаха „Джулай морнинг“ рано сутринта на 1 юли. Те изчакаха търпеливо изгрева на слънцето на брега на морето или край реки и езера. По традиция „Джулай морнинг“ символизира бунтарството, новаторството и желанието за свобода на личността. Движението възниква през 1986 г. и най-много хора се събират в местността „Камен бряг“, която е най-източната точка на България и слънцето я огрява първо.

„Джулай Морнинг“ или накратко Джулая (по името на известната песен на „Юрая Хийп“ от 1971 година „July Morning“) е най-традиционният хипи празник в България от средата на 80-те години на миналия век. Традицията е свързана с хипи движението в Америка, но съществува в България и до днес.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява раносутрин. Обикновено събитието се предхожда от концерти – традиционно на рок банди, и е известно сред почитателите на традицията като „лятната Нова година“.

Има последователи, гордо наричащи себе си „джулайци“, които от десетилетия не са пропускали този своеобразен и вълнуващ празник на навлизащото в разгара си лято, който носи желанието за свобода и ново начало. Движението няма връзка с някаква езическа или религиозна традиция, но до ден днешен събира хиляди ентусиазирани хора от различни поколения край водата.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първите участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.bottom of page