window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Хелоуин уби над 150 души в Южна Корея


Най-малко 151 души са загинали, а 82 са ранени в южнокорейската столица Сеул, след като празнуващи Хелоуин млади хора попаднаха в капан в тясна уличка и бяха смазани от тълпата, съобщи Би Би Си, като се позова на последните данни на местните власти. 19 от пострадалите са в критично състояние.


Това е най-тежкият подобен инцидент в Южна Корея от години. Жертвите са предимно млади жени и мъже - между 20 и 30-годишна възраст, като сред тях има 19 чужденци - от Иран, Узбекистан, Китай и Норвегия.


Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур и заяви, че е било истинско нещастие подобно бедствие да се случи в сърцето на Сеул.


Около 100 000 души вчера са се събрали да отбележат празника без ограниченията на противоепидемичните мерки в един от най-популярните квартали с ресторанти и барове в Сеул. Властите предполагат, че до трагедията се е стигнало, след като малко преди 22.20 часа местно време множеството започнало да напира да премине през тясна уличка в района на хотел "Хамилтън", едно от най-популярните купонджийски места в Сеул. Местни медии пък съобщиха, че хората се втурнали към бар, след като чули че местна знаменитост е влязла вътре.

Един от оцелелите разказва пред Ройтерс, че много хора са паднали и са се съборили един друг "като домино", след като са били бутнати от други. Според него по улиците в популярния с нощния си живот квартал е имало 10 пъти повече хора от обикновено. Пред сеулския вестник "Ханкьоре" оцелелият е казал, че е бил в капан около час и половина преди да бъде спасен. Някои хора викали "Помогнете ми!", а други не можели да си поемат дъх.


В интервю за новинарския канал "Уай Ти Ен" свидетел разказа, че е било шокиращо да види редици от тела близо до хотела. Той каза, че първоначално служителите на спешната помощ са били претоварени и минувачи е трябвало да правят изкуствено дишане на ранените, лежащи по улиците.Началникът на пожарната служба в южнокорейската столица обяви, че телата на загиналите се транспортират в болници или в спортна зала, където роднините им ще могат да ги идентифицират.


Повече от 800 служители на спешната помощ и полицаи от цялата страна, включително всички налични служители в Сеул, бяха изпратени на място.


Южнокорейският президент Юн Сук-йол направи изявление, в което призова длъжностните лица да осигурят бързо лечение на ранените и да проверят безопасността на местата за провеждане на празника. Той се появи и на мястото на трагедията, която е най-смъртоносната в историята на Южна Корея. През 2005 г. на поп концерт в град Сангджу в южната част на страната загинаха 11 души, а други около 60 бяха ранени.

bottom of page