window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Хвърлиха торта по картината “Мона Лиза” в Лувъра


Мъж, облечен като жена в инвалидна количка, хвърли торта по картината "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, изложена в Лувъра в Париж.


Шедьовърът на италианския гений не е пострадал, понеже се намира зад бронирано стъкло. От споделените в социалните мрежи клипове и снимки се вижда, че след вандалския акт кремът от тортата се е разнесъл само по стъклото.


Мотивите за атаката на мъжа все още не са известни, но свидетели казват, че са чули нарушителят да крещи: "Всички художници трябва да помислят за Земята", след като се прицелил с десерта към картината.


Това не е първата подобна атака към "Мона Лиза". През 50-те години посетител на Лувъра се опита да я залее със сярна киселина, в резултат на което част от творбата пострада.


След този инцидент от Лувъра решиха да поставят бронирано стъкло пред картината, отделна охрана и преграда, която да разделя шедьовъра от туристите.


Но и това не спря вандалите. През 1974 г. при пренасяне на творбата в Токио жена хвърли червена боя по нея като знак на протест срещу Лувъра. А през 2009 г. руски турист се опита да залее "Мона Лиза" с чай.

bottom of page