window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Трима души загинаха при удар от мълния в София


Снимка: БНР


Трима души загинаха при удар от мълния в София, съобщиха от Спешна помощ. Четвърти човек е транспортиран до спешната болница "Пирогов". Друг човек е ударен от мълния в района на Западен парк в София.


Инцидентите станаха по време на силната буря, разразила се около 18:00 часа над столицата, съпроводена с мощна гръмотевична дейност.


Сигналът за ударените от мълния хора е получен в 18:18 часа в Спешна помощ, като са били изпратени три линейки, които са били мястото в 18:24 ч. Инцидентът станал на улица "Пиротска" 76 в градинката до църквата "Св. Никола".


Трима от ударените от мълнията са починали на място, а четвърти е откаран в "Пирогов" в тежко състояние.


Районът на парка „Св. Никола Софийски“ е отцепен от полицията. Очакват се още екипи на полицията във връзка с работата по разследването.


При друг инцидент в София човек е бил ударен от мълния в квартал "Западен парк", той е откаран в болница в тежко състояние.


Предупреждаваме хората да не стоят под дърветата, тъй като продължава да вали, още има гръмотевици и още има опасност.


От Пожарната уточниха пред БНР, че повечето постъпили сигнали са свързани с наводнени магазини и заведения в центъра на София. Има сигнали и за паднали дървета в града, наводнени са подлези. Към момента екипи на Столичната община и пожарната са на място.


Красимир Димитров, директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция": "Сигналите са за завиряване, паднали дървета и сигнал за инцидент в парк "Свети Никола". Имаме опит в такива ситуации, но в зависимост от разрастването, ще потърсим допълнителни сили от дирекцията".


Екипите на Столичната община от аварийното звено, от Столичния инспектора и, от Зелени системи са на терен, тъй като има много сигнали за паднали клони, за завирявания, за да се погрижат да бъде почистен градът.

В отделни части от столицата електрозахранването е спряно заради силната буря. Аварийни екипи вече са на терен и работят по отстраняването на повредите в най-кратки срокове. Това съобщиха от ЧЕЗ. Засегнатите райони са главно в покрайнините на София.


От Столична община съобщиха, че четири аварийни екипа са на терен и реагират на сигнали във връзка със силния дъжд в София. До момента са реагирали на около десет сигнала за паднали клони и дървета. Сигнали за паднали клони има от кв. "Хаджи Димитър", "Красна поляна", на бул. "Иван Гешов", както и завирявания.


Градският транспорт се движи по маршрутите си, с изключение на трамвайните линии от номер 10 поради завиряване на ул. "Антим първи".

"Природата в последно време ни показа силата си. Мълнията е природно бедствие, енергията ѝ е като тази, произведена от десет АЕЦ, и то за кратко време. Може да има много високи сгради, много гръмоотводи, но мястото, на което е попаднала в парка в София, не е защитено. Един гръмоотвод не пази всичко".


Това каза пред БНР инж. Христомир Иванов, експерт "Мълния и защита" от Камарата на инженерите. И припомни, че при гръмотевична буря човек трябва да намери място да се скрие.


Пред "Хоризонт" синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ съобщи, че мощна купесто-дъждовна облачност се развива над много райони в северозападната част от страната. Интензивни са явленията по линията Кюстендил – София – Ботевград.

"В София по-съществени са количествата валежи в района на Кремиковци – 30 литра на квадратен метър, към Нови Искър – 24 литра на квадратен метър, за по-малко от 15 минути в Южния парк са паднали 20 литра на квадратен метър, на Владая – 33 литра на квадратен метър".


Стойчева посочи, че до полунощ процесите ще отслабнат, но в северозападната част гръмотевичната дейност ще остане интензивна.bottom of page