window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Третият мандат отива в...


Ясно е вече къде ще отиде третият проучвателен мандат за съставяне на правителство.


Той най-вероятно ще премине в ръцете на БСП. Това научи News.bg от свои източници. Червените също планират да се опитат за пореден път да сформират правителство и ще водят разговори с останалите партии. Преди това обаче столетницата ще се събере на заседание на Националния съвет, за да реши как да действа и с кого да разговаря.


От сега се знае, че подкрепа от ГЕРБ и ДПС няма да се търси. Още преди няколко седмици Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ.


Дали левицата и ПП ще сближат позиции за опит за кабинет с третия мандат, не е ясно, но в последно време разделителните линии между бившите коалиционни партньори се задълбочиха.


Тази сутрин Корнелия Нинова увери, че ако БСП получи третия мандат, "ще направим всичко възможно" и "всичко по силите си". Не изключи от разговори нито една партия, но очерта като червени линии военната помощ за Украйна и "фиксацията" в датата 1 януари 2024 г. за влизане на страната в Еврозоната. По отношение на тези линии "Български възход" трябва да се определи, а позицията на "Демократична България" е ясна.


И ПП и ГЕРБ обаче смятат, че шанс за правителство има с трети мандат в ръцете на "Демократична България". В президентството обаче такива нагласи нямат.


Припомняме, че и при завъртането на парламентарната рулетка през 2022 г., както и през 2021 г. президентът Румен Радев връчваше третия мандат на БСП, но нито веднъж Корнелия Нинова не успя да събере нужната подкрепа, за да сформира правителство.

bottom of page