window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

ТРЕНД: ГЕРБ води с близо 7 процента пред „Промяната“


Ако изборите са днес Герб ще бъде първа политическа сила. Това сочи проучване на "Тренд", осъществено сред 1002 респонденти чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" в периода 4 - 11 май и финансирано от в. "24 часа".


Най-голямата опозиционна партия - ГЕРБ, е първа политическа сила сред заявилите, че ще гласуват на евентуални парламентарни избори.


Потенциалните гласоподаватели на партията на Бойко Борисов са 23.8% от гласуващите, а след нов спад на подкрепата "Продължаваме промяната" е втора по доверие със 17.5%. В сравнение с април поддръжниците на ГЕРБ се увеличават с 0.2 процентни пункта, а тези на формацията на Кирил Петков и Асен Василев намаляват с 2.6.


На трета позиция при евентуални избори би било ДПС с 10.9%. "Възраждане" вече е четвърта политическа сила, като 10.1% от анкетираните са казали, че ще гласуват за партията на Костадин Костадинов, която е покачила резултата си с близо един процентен пункт за месец.БСП са пети с 9.5%. Партията на служебния премиер Стефан Янев "Български възход" ще успее да влезе в парламента, като 7.6% от хората са обявили, че ще я подкрепят. "Демократична България" и "Има такъв народ" също ще намерят място в Народното събрание, ако има предсрочни избори


Под четирипроцентния праг за влизане в парламента остават "Изправи се, България" (2%) и ВМРО (1.5%).Отчита се отлив на подкрепа към правителството. 70% от анкетираните оценяват отрицателно работата на кабинета, като само за месец този процент се е покачил с 12 на сто. 71% от участвалите в допитването определят като отрицателна работата на парламента, като се отчита скок с 5% за месец. За работата на президента пък са се изказали одобрително 50 на сто от анкетираните, като не се отчитат разлики спрямо същия период преди месец.

bottom of page