window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Топ 10 на най-добрите билки в БългарияБългария има изключително голямо разнообразие от билки. Тя е в Топ 3 на света по производство и износ на билки. Билките са дар от природата и от Бога и ние трябва да се възползваме в максимална степен от техните ползи. Всяка билка е уникална сама за себе си и помага за различни неща. Но сега ще разгледаме списък с едни от най-добрите билки в България, които помагат като цяло за имунитета. Вижте как ни помагат следните билки:


10. Лавандула

Лавандулата е широко разпространено растение в България. В последните години даже страната ни се превърна в номер 1 в света по износ на лавандулово масло. Лавандулата можем да използваме като етерично масло, в кулинарията, в народната медицина, за укрепване на имунитета, силен дезифектант, против молци и други. Има успокоявящ ефект, подобрява съня и винаги можем да си направим една освежаваща лавандулова лимонада.


9. Жълт кантарион
Жълтият кантарион е известен още като Христова кръв и е много полезна билка. Можем да направим масло от него, което помага за по-бързото заздравяване на рани. Можем да го ползваме като чай. Трябва да знаем, че билката повишава нивата на хормона на щастието и спомага при депресия, стрес, безсъние и тревожност. Помага за проблеми с черния дроб, бъбреците, жлъчката, успокоява стомаха. Има още куп полезни приложения на билката.8. Невен
Невен – името на тази билка на български означава буквално „не вехна“. Билката е полезна за много неща. Използва се доста във фармацевтичната промишленост или за направата на мехлеми, масла, запарки или чай. Много полезен е за разширени вени, кожни проблеми, хемороиди. Също така можем да се разкрасим и да изгладим бръчките с помощта на тази чудна билка.


7. Бял оман
Белият оман е многогодишно тревисто растение, и е доста разпространено в България. Известно е със своите лечебни свойства. Използва се като противодиарично средство, има противоалергично действие и е доста използвано растение в борбата с дихателни и бронхиални проблеми. С помощта на оманово вино, което можем да направим сами, ние можем да засилим и тонизираме много цялата ни имунна система.


6. Коприва

Копривата е едно от най-полезните растения в света, а нейните ползи са огромни. Ето за какво е полезна (само малка част от нещата) – подобрява кръвообращението, помага за артрит, помага при анемия, предотвратява камъни в бъбреците, спомага за по-доброто дишане, заздравявя костите, помага на сърцето, облекчава алергии, помага при косопад, спомага за по-добро храносмилане. Списъкът е твърде дълъг, затова няма да сгрешите ако си наберете и изсушите коприва.5. Ранилист

Ранилист е билка позната и като кайдушка билка и червен вятър. Бере се около Еньовден. Известна е още от римско време и е била доста използвана. Като цяло ползите от тази била са – лекува кашлица, засилва имунната система, сваля излишните килограми, лекува задух и жълтеница и още куп болежки. Изключително много зарежда тялото с енергия и спомага за подобряване на паметта и нервната система.


4. Българска роза
Българската роза е световноизвестна, като България е Топ износител на розово масло в света. Но освен в парфюмерията, розата има и много полезни качества, които трябва да знаем и използваме. Ползите са много, като ще посочим една част от тях – спомага за лекуване на болни венци, облекчава менструални болки, намалява лошия холестерол, спомага при проблеми с черния дроб, подобрява кожата, облекчава кашлица и много други.


3. Левзея
Левзея билката прилича на магарешки трън, но е различна билка. Отличен имуностимулатор и отлично средство за феновете на фитнеса и бодибилдинга, които искат повече мускулна маса. Тази билка също така спомага при умора, възпалено гърло, настинка, депресия, възстановява клетките, подобрява фертилитета при мъжете. Изключителна билка.2. Бъз
Черният бъз и изключително полезна и модерна в последно време билка. Лечителят Петър Димков неслучайно нарича черния бъз „най-силната българска билка”. Съдържа много антиоксиданти и като цяло засилва изключително много имунната система. Успешно се бори с настинките, хроничната умора, някои възпаления, запек, алергии и има противогрипно и противораково действие. Но трябва да сме много добре запознати как се ползва и кои плодове да берем, защото неузрелите плодчета са отровни.


1. Шипка
Шипката е известна като „Царицата на билките“. По съдържанието си на витамин C шипковия плод няма аналог в растителния свят! Освен голято съдържание на витамин С, тя е богата на много витамини и минерали. Ползите от шипката са – помага за цялостното укрепване на организма, при простуда, понижава кръвната захар, дава енергия, облекчава запушения нос и възпаленото гърло, подобрява безсънието и още много други ползи.


Хубаво е да се научим да ползваме все по-често билките, тези природни дарове. Трябва да научим повече за техните ползи и как да употребяваме най-добрите билки в България в своето ежедневие, както са го правили нашите предци. Бъдете здрави!bottom of page