window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Теодосий Велики


Днес почитаме преп. Теодосий Велики, както и преп. Теодосий Антиохийски.


След даването на равноправие на християнството в Римската империя (313 г.), то започнало широко да се разпространява.

Заедно с това някои християни почвали да търсят уединен живот, далече от суетата и съблазните на света. Така се появило монашеството - мъже и жени заживявали уединено или в общности, обикновено извън населените места. Много от тях се занимавали с богословски трудове или просто се усъвършенствали в духовния живот и със съветите си станали опора както на други монаси, така и на цялата Църква през следващите векове, пише БТА.


На преподобния Теодосий Велики християнството дължи създаването и образцовото устройство на първите общежителни манастири.


Той е роден в Кападокия в 424 г. Възпитан в християнските добродетели и просветен от изучаване на Божието слово, младият Теодосий пожелал да се посвети на духовен живот. Като първа стъпка решил да се поклони на светите места в Йерусалим. На минаване през Антиохия той посетил свети Симеон Стълпник, който го благословил за монашески подвиг и предрекъл, че Теодосий ще бъде "велик пастир на словесни овце", което после напълно се потвърдило от живота на бележития подвижник.


През 450 г. Теодосий отишъл в Йерусалим и се запознал с живота на отшелниците близо до Светия град.


След това се уединил във Витлеемската пустиня, където години наред обитавал една пещера и чрез молитвен подвиг достигнал духовно съвършенство. Бог му дал дар на чудотворство и прозорливост. Мнозина започнали да се заселват около него и така се създал неговият знаменит манастир югоизточно от Йерусалим. Преподобният Теодосий пръв въвел общежитийната форма на монашество и затова е наречен "киновиарх" (началник на общежитие). В мъдрото си ръководство духовният отец съчетавал кротост със строга справедливост. След като обучил хиляди монаси, се упокоил на 105-годишна възраст.


На 11 януари имен ден празнуват: Теодосий, Богдана, Богдан.


bottom of page