window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Тайната за манастирите с името Архангел Михаил

Имат ли нещо общо? Какво е общото между лятното слънцестоене и архангел Михаил?

Според Библията архангел Михаил е един от седемте архангела на Бога и главен архангел на Небесното царство. Той е главен страж в архангелското войнство. Счита се, че задачата на архангел Михаил е да придружава душите на покойниците до ада или рая. Преводът на името Михаил буквално означава „Кой е като Господ?“. Според Библията Михаил е пазител на тялото на Мойсей. Често архангелът е изобразяван с меч в ръка, пробождащ Сатаната – заради смелостта и войнския си дух е смятан за покровител на войниците. При влизането в почти всеки храм на православната църква може да видите на входа неговото изображение – той винаги държи светото писание в едната си ръка и меч в другата.


Когато настъпи краят на света, именно Архангел Михаил се очаква да застане начело на небесното войнство в битката срещу Антихриста.

Православните християни изпитват благоговение към височайшата фигура на архангела. За да изразят почитта си към него, хората са построили някои от най-изумителните храмове и манастири в света. Интересното тук е, че ако поставите картата на света пред себе си и отбележите точки, на които се намират неговите храмове няма как да не забележите, че те се намират на приблизително едно и също разстояние един от друг в напълно съвършена права линия. Забелязвайки това няма как да не се запитаме дали това е търсен ефект или е Божествен знак?


Нека започнем от Южна Ирландия.


Там се намира едноименната планина Майкъл (Михаил).


През 15 век ирландските монаси изградили храм в чест на архангела на остров Скелиг. Дори сега мястото привлича хиляди вярващи от цял свят.

Корнуол – графство в югозападна Англия, което се намира на границата между Келтско море и Ла Манш. В планината носеща името на Михаил, по-точно в залива Маунт през 5-ти век монаси построили прелестен манастир, който нарекли „Архангел Михаил".


На северното френско крайбрежие, в Нормандия се намира малък скалист остров, където можете да посетите манастирът „Мон Сен Мишел“. Ако сте там по време на прилив няма как да пропуснете изумителните вълни, които се разбиват в скалите. Легендите разказват, че в последните 200 години, морските дълбини на острова са взели много жертви – тук са се разбили над 500 кораба. Само манастирът е останал непокътнат през времето и все още се издига величествен както някога.манастир " Мон Сен Мишел"


Гърция също може да се похвали с манастир на името на архангела. Често остров Сими се превръща в дестинация на поклонниците. Историците твърдят, че манастирът датира от 450г. н. е. и на мястото му в миналото се е намирал храм в чест на гръцкият бог Аполон.


В Алпите също има манастир в чест на Архангел Михаил. Разположен е в долината Суза и е честа дестинация за туристите.


Манастир посветен на Михаил има и в италианската провинция Фоджа. Базиликата „Монте санте Анджело“ се намира в Пулия и впечатлява с красотата си.


В Израел, по- точно в град Хайфа се издига „Стела Марис“, който можем да проследим още от времето на Византийската империя. Според преданията някога в манастира е живял пророк Илия. Разположен е в пещера и днес е едно от най-посещаваните места в Израел.


Погледнете всички тези места на картата. При внимателен анализ ясно се вижда, че свързани те образуват съвършена права, която се препокрива точно с линията на слънчевия залез докато се наблюдава лятното слънцестоене. Това е линията, която архангел Михаил изминал при отпращането на Луцифер в ада. Този въпрос е доста интересен казус за стотици учени. А на въпросът дали това е случайно или не, още не е намерен отговор.


bottom of page