window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

„С чужда пита, помен да правиш“


На снимката: Мадж Алгафари


Един от хората, които стоят най-близо до президента Румен Радев, журналистът Мажд Алгафари написа коментар относно предложението на на Станка Желева, дъщеря на покойния президент Жельо Желев, паметникът на съветската армия да се преименува на „Слава на Украйна“. Предоставяме ви го без редакторска намеса:


На снимката: Станка Желева

"Како Станке, Станке ма чадо изумело и продажно… Преди дни ти писах, ама изглежда си кат баща ти – не вдяваш. Проста си и проста ще си останеш. Не знам медиите от коя кофа за боклук те изкараха, ама не мога да те дишам вече. И ти, както повечето ни политици, гледаш да ЗАМЕНИШ една история с някаква друга.

Сега ти хрумна да предложиш паметникът на Съветската армия да се казва „Слава на Украйна“. На това му викат: „С чужда пита, помен да правиш“. Паметникът на Съветската армия е открит през 1954 година, когато ти още не си била планувана. Той е символ на признателността на българския народ към съветските воини. Колкото и да тропаш със свинските ти крачета, това е част от историята. Нация, която не си съхранява историята, не е нация.

Би ли приела, някой ден, някакво ново поколение да реши, че трябва да премахне гроба на баща ти, защото видиш ли, нещо не им харесва когато е бил президент? Но така да го премахнат, че дори и ти да не можеш да отидеш на гроба му. Баща ти е част от историята на България и въпреки, че има много хора, които не го долюбват, никой не е тръгнал да го замита под чергата на нашата история.

Кукло на конци… Въпреки, че не намирам някаква връзка между България и Украйна, предвид сегашните събития, аз нямам нищо против да се изгради паметник в чест на военната операция в Украйна. Но забележи – ДА СЕ ИЗГРАДИ, а не да се смени името на един паметник с друго „МОДЕРНО ИМЕ“.

Тези, които искате да се построи такъв паметник, можете да поискате от общината да ви отреди парцел в който парк искате и да си го построите.

Съберете си средства, платете си на архитекта, на скулптора, платете си материалите и там каквото друго трябва и си го посещавайте и му се радвайте. На първо място да те попитам. Като го преименувате, нали скулпторите на него имат друго значение? Как ще си паснат името със скулпторите?

И второ: Нима не скачахме, когато Турция реши Храмът „Света София“ в Истанбул да е отново джамия? Само час след като решението на съда влезе в сила, държавният глава на Турция Реджеб Ердоган подписа съответния указ.

Не знам дали забелязваш тънкия момент? Превръщането на един паметник в друг или в нещо друго е промяна на историята. Ако си християнка и искаш да имаш църква в която да се молиш, осигуряваш парцел и строиш. Моли се в църквата, която е твоя. Ако си мюсюлманка – същото.

Дай, като е така, ако мюсюлманите поискат джамия, да им дадем но готово Храм паметника „Александър Невски“ или, ако християните поискат църква да им дадем Джамията срещу Халите.

Твоята идея е точно това. Искаш да замениш съществуващ паметник с друг. Една история с друга. Една вяра с друга. Искаш да покажеш, че едни хора са по-хора от други. Едни българи са по-българи от другите. И не на последно място, някакви си украинци са по от другите. Дай да прекръстим и Шипка на нещо украинско.

Ти си едно жалко същество, което не може да измисли нещо ново, а иска с вече съществуващо да блесне в очите на обществото. Ти си болна утрепка.

Този паметник съществува вече 68 години. Това, че на теб и на някакви други келеши и истороотстъпници не ви харесва, това не е наша работа. Не е грижа на хората, които искат да съхранят историята на България такава, каквато е.

Ние не искаме цървули като теб да ни дават насока в живота и да ни ПРЕКРЪСТВАТ. Нали и ти бе мърло, беше против прекръстването на българските мюсюлмани. Нали с баща ти плюхте по Живков за прекръстването им. Аз също бях и съм против такова прекръстване. Това, което искаш е точно ПРЕКРЪСТВАНЕ, но в този случай, това е в пъти по-гнусно, защото искаш и зовеш към прекръстването на цяла история и събития от българската памет. Това е все едно да прекръстиш Исмаил на Ицо.

Само ще ти кажа едно: Дори и да се случи това за което ревеш, българската памет ще си остане и името на паметника в сърцата, в съзнанието, в кореспонденцията, в бъдеще и винаги ще бъде „Паметника на Съветската армия“. Софиянци все още наричат пространството, където беше мавзолея – „МАВЗОЛЕЯ“, нали така?

Надявам се повече да не отделям време на тъпотиите ти и гнусните ти предложения.

Поздрави: Мажд Алгафари

bottom of page