window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Съдът наложи домашен арест на Васил Божков


Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на бизнесмена Васил Божков. Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от един час.


Според съда определението на долната инстанция за задържането на Божков е непълноценно мотивирано и следва да се отмени.


Софийската градска прокуратура е изтеглила внесеното по-рано днес искане за задържане на Васил Божков. Искането за задържане е било във връзка с делото срещу Божков за криминални деяния.


По-рано Васил Божков беше посрещнат с бурни аплодисменти при пристигането си в Софийския апелативен съд. Заедно с бизнесмена е неговият адвокат, както и негови привърженици, които носят плакати с лозунги: "НЕ на мълчанието, не на бухалките", "Не можете да запушите устата на истината".


Около стотина човека бяха във фоайето на Съдебната палата, които подкрепят Васил Божков. Във фоайето се чу и звук на гайда. Инициативата им бе обявена във Facebook страницата на формацията "Българско лято" на бизнесмена.


Синът на Васил Божков Антон и съпругата му Ива Софиянска, дъщеря на бившия кмет на София Стефан Софиянски, също са в съда, за да подкрепят бизнесмена. За първи път членове на семейството му се появяват да го подкрепят, откакто Божков се върна в България.


Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка, каза Васил Божков пред съда. В момента Софийският апелативен съд решава дали да уважи внесената от бизнесмена жалба срещу наложеното му постоянно задържане по едно от делата срещу него, свързано с с един от бизнесите му. Съдебният състав се оттегли преди минути на съвещание, за да вземе решение.


По време на заседанието адвокатът на Божков – Георги Гатев, поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. По думите му обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията. Защитникът отбеляза, че клиентът му се е върнал доброволно в страната, като цитира решение на Европейския съд за правата на човека, в което се казва, че такова действие трябва да бъде оценено от съда.


Гатев съобщи, че по делото за културните ценности вчера, след като му е предявила обвинението, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лева.


"Нове Холдинг": Фалшива новина е, че Божков е бил екстрадиран


Прокурорите по делото поискаха жалбата на Божков да бъде отхвърлена, като посочиха, че има обосновано предложение, че е извършил престъплението, за което е обвинен. Към настоящия момент са налице всички предпоставки за задържане на Васил Божков, добавиха те.


Единствената причина до момента разследването да не е приключило, е да бъде призован Божков и да му бъдат връчени книжата по делото, каза прокурор Ангел Кънев. Той посочи, че опасността от укриване на обвиняема е реална, тъй като Божков има множество контакти и имуществени активи на места като Монголия, Молдова, Грузия и в офшорни зони – Кипър, Британски Вирджински острови. „Обвиняемият има изградени системни престъпни намерения“, каза Кънев.


Разследването по това дело е към своя финал, предстои прецизиране на обвинението на Божков и още няколко души, добави прокурорът.


bottom of page