window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Съдружник на жената на Тагарев спечелил поръчка за 11 млн.


Фирма на съдружник на съпругата на военния министър Тодор Тагарев в друга компания е спечелила обществена поръчка от Министерството на отбраната за близо 11 милиона лева.


Това сигнализираха в кулоарите на Партийния дом от БСП. Коментарът дойде минути след като мнозинството в пленарната зала даде зелена светлина за закупуването на нови бронирани машини за армията, като в залата беше и самият Тагарев, но социалистите не повдигнаха въпроса за съмнителната според тях обществена поръчка.


"На базата на информацията, с която разполагаме, а тя е проверима и безупречна, има данни за много жесток конфликт на интереси между семейството на г-н Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната още през октомври 2021 година, която е за доставка на безпилотни летателни системи TERES 02.


Година и десет месеца след обявяването на поръчката и, забележете, само един месец, след като г-н Тагарев поема властта в министерството, процедурата е приключена и за изпълнител е избрано обединението "Български безпилотни летателни системи", като договорената стойност е около 11 милиона с ДДС", посочи подробности Румен Гечев от БСП. Въпросното обединение е от две фирми "Телесис" ООД и "Контракс" ООД, като изпълнителен директор на първата е Стоян Аврамов, който пък на свой ред е съдружник със съпругата на Тагарев в друга фирма - "Прокон" ООД.


Странното според социалистите е именно скоростното финализиране на поръчката само месец, след като Тагарев поема министерския пост.


"Дали близки сътрудници на г-н Тагарев са се опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана с тази сделка за промяна на стойността на проекта поради настъпили някакви обстоятелства", попита Гечев.


Въпросният казус е и сред мотивите на БСП в подкрепа на внесения от партията столетница вот на недоверие срещу кабинета заради "провал в политиката по отбрана и сигурност".

bottom of page