window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Спонсорът на ПП и ДБ прекратява дейност


Автор: Стефан Огнянов


Криптокоалицията ПП + ДБ претърпя тежък удар. Нейният основен спонсор - криптобанката Нексо е на път да преустанови своята дейност в САЩ.


Отделът за ценни книжа на Арканзас издаде заповед за спиране на платформата за криптовалута Nexo Capital Inc. Nexo по отношение на нерегистрирани оферти и продажби на ценни книжа под формата на инвестиции в цифрови активи.


Държавните регулатори в САЩ проведоха разследване на т.нар. програмата Earn Interest Product (EIP) на Nexo, която предлага доходност до 36%, и разпореди да бъде спряна, защото нарушава законите на страната. Освен това беше забранено на компанията, която е ригистрирана на Каймановите острови, да оперира на територията на САЩ.


Регулаторите посочиха, че Nexo не е спазила изискванията за държавна регистрация и в резултат на това на инвеститори в Арканзас са продадени нерегистрирани ценни книжа, което е в нарушение на закона на щата. Освен това инвеститорите са били лишени от информация, което е била необходима за разбиране на потенциалните рискове от EIP.


Между 17 юни 2020 г. и 6 декември 2022 г. Nexo са предлагали и продавали своите EIP акаунти на нови или съществуващи инвеститори в Арканзас. Към 31 юли 2022 г. Nexo е имала 93 318 EIP инвеститори в САЩ с обща стойност на активите над 800 милиона долара. От тях 292 EIP сметки са били на инвеститори в Арканзас, а тяхната обща стойност на активите е била приблизително $3,09 милиона.


Nexo вече се съгласи да плати 22,5 милиона долара за уреждане на обвиненията с 53-те юрисдикции-членки на NASAA в САЩ. На отдела за ценни книжа на щата Арканзас Nexo следва да плати глоба от 424 528,30. Освен това компанията ще спре да предлага и продава EIP или да приема допълнителни инвестиции в EIP, докато тези дейности не са в съответствие с приложимите щатски и федерални закони за ценни книжа. Споразумението на Nexo с ASD идва, след като компанията декларира, че ще прекрати своите продукти и услуги в САЩ преди 1 април 2023 г.


„Всички компании за финансови услуги, включително нови компании, предлагащи услуги за крипто активи, трябва да спазват законите за защита на инвеститорите в Арканзас“, каза временният комисар на ASD Кембъл Маклаурин.


„Това колективно действие на държавните регулатори демонстрира на други компании, предлагащи подобни цифрови продукти и услуги, колко е важно да приведат бизнес дейностите си в съответствие със законите за ценните книжа в Арканзас“, коментира още той.


Няколко дни по-рано стана ясно, че същата сума Nexo трябва да плати и на щата Тенеси.


Двата американски щата са част множество щати в САЩ, които ще получат пари по иска на регулаторните органи на САЩ за нерегистрирани оферти и продажби на инвестиции в цифрови активи от регистрираната на Каймановите острови платформа, чийто съосновател е бившият български депутат Антоний Тренчев.


Припомняме, че разследване на платформата тече у нас. Съдебни дела на инвеститори в Nexo са заведени и във Великобритания. Следва интересният въпрос - "ще продължат ли служители на Нексо да даряват по 20 000 лева на човек на партиите ДБ и ПП?
bottom of page