window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Спасиха паметник на Левски в Аржентина


Добра новина за България и за паметта на националния ни герой Васил Левски. Бюстът на Дякона в Буенос Айрес е реставриран и поставен на мястото си в парк "Баранкас де Белграно" . Това съобщи Министерството на външните работи. (МВнР).
По информация на посолството ни в Аржентина членовете на българската общност ще имат възможността традиционно да почетат паметта на Апостола пред паметника на възпоменателно събитие, което ще се проведе на 19 февруари 2022 г. от 10:30 ч.

От МВнР припомнят, че на 16 януари 2022 г е бил направен неуспешен опит за кражба на паметника, който е бил осуетен от полицията. Дипломатическата ни мисия се е свързала с кмета на община "Белграно", като аржентинската страна е предприела всички действия за възстановяването на бюста.Монументът на националния ни герой се намира на няколкостотин метра от сградата на българското посолство. Инициативата за построяването му идва през 1997 година. Тогавашният ни посланик провежда редица разговори и срещи с местните държавни и обществени институции. Всички, които заявяват подкрепата си за този патриотичен проект, сформират комисия за набиране на средства.


И така, във връзка със 160-ата годишнина от рождението на Апостола, със съвместните усилия на сформираните Общобългарски комитет "Васил Левски" и фондация "Васил Левски", с участието на българската общност и българското посолство, се стига до неговото изграждане. Проектът е на скулптора Михаил Шапкарев. През 1998 година бюстът на българския революционер е издигнат в парк Баранкас де Белграно в Буенос Айрес".

bottom of page