window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Симптоми на маймунска шарка


След COVID-19 нов вирус изостри вниманието на Световната здравна организация - бумът на маймунска шарка в Европа. Най-малко 7 държави съобщават за заболели от вируса, характерен предимно за Африка. Какви са симптомите и има ли повод за тревога?


Треска, болки в мускулите и гърба, главоболие и подути лимфни възли. Това са част от симптомите, характерни за маймунската шарка. В общия случай заболяването предизвиква и обриви - първо по лицето, а след това и по други части на тялото.


Протича сравнително леко - подобно на варицела. Пациентите се възстановяват в рамките на няколко седмици дори без лечение.


В Африка може да убие до 10% от заразените, но иначе - по-малко от 1% от случаите са с фатален изход. През изминалите дни все повече държави в Европа съобщават за заразени с вируса. Във Франция и Германия са регистрирани първите случаи на маймунска шарка.


Пациентите не са пътували извън страната през изминалите седмици. Заразени има и във Великобритания и Белгия. Над 20 са регистрираните случаи в Испания.


"Не знаем кой е нулевият пациент или как се предава вирусът. Но със сигурност в следващите седмици ще научим повече за него. Засега няма повод за притеснение - този вирус се предава трудно и изключително рядко сред хора. Дори да се стигне до епидемия, то тя лесно ще бъде овладяна", сподели лаборантка.


"Първоначално тази шарка се откриваше само при маймуни, но в даден момент започна да се разпространява и между хората. Особено в Африка. А веднъж достигнал до човек, започва да се предава от човек на човек. Но това е много рядко", допълни Патрик Сьонтенс от Института за Тропическа медицина в Антверпен.


До момента всички регистрирани случаи на маймунска едра шарка в Европа са при мъже съобщили, че са имали хомосексуален полов акт. Експертите успокояват, че срещу този вид шарка има достатъчно налични количества ваксини в Европа, а и лечението е достъпно.


bottom of page