window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

св. Модест


На днешната дата 18 декември православната християнска църква почита св. Модест.


Той се тачи предимно в Пиринския край, Родопите и Странджа. Според народните вярвания Свети Модест, наравно със Свети Георги, се явява покровител на земеделци и овчари, на едрия впрегатен добитък. Преданието разказва, че именно той научил хората как да впрягат воловете и да орат нивите. Почитат го и овчарите.


Точно в среднощ преди празника се подновява квасът. Месят се нечетен брой обредни погачи от чисто пшеничено брашно. Отгоре се окрасяват с Просфорник – дървен печат с кръст и инициали. На деня се освещават църкви.


Жените раздват погачи за здраве на домашния добитък. Раздава се и варено жито. Онази част от хляба, която е украсена с просфорник, се слага в кърмата на животните.


Който има болно животно, оставя пред иконата на св. Модест метални изображения на заболялото животно.


Св. Модест е роден през 537 г. в градСевастия Кападокийска, в Мала Азия. Родителите му починали когато бил само на 5 месеца. Бил е настоятел на обителта на свети Теодосий Велики, основата през 4 век, в Палестина.


През 614 г. персийският царХозрой Втори предприема опустошително нашествие в Сирия и Палестина с цел да изтреби християните. Йерусалимският патриархЗахарий заедно с много хора са взети в плен.


Избити са 90 000 християни и са разрушени християнски храмове. В това време на свети Модест е поверено управлението на Палестинската църква. Той събира грижливо останките на избитите монаси и с почести ги полага в гробница. Възстановява гроба Господен, както и Голготския и Витлеемски храм.


Светецът предал душата си на Господа на 97 години в 634 г.


bottom of page