window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Световен ден на мъжете


На днешната дата 5 ноември отбелязваме световния ден на мъжете. В България те са над 3 милиона. Освен днешния ден и целият месец е посветен на силния пол и превенция срещу една от най-коварните мъжки болести - рака на простатата. Ето защо можем да казваме МОември, а не НОември.


Идеята за Световен ден на мъжа е на бившия руски президент Михаил Горбачов и за първи път е лансирана през 1991 г. Съпругата му Раиса била много силна и властна жена и всяка година на 8 март Горбачов ѝ правел най-различни подаръци.


Но се почувствал като мъж под чехъл. И осъзнал, че много мъже са в неговото положение, затова решил да създаде ден на мъжете. За първи път в България се празнува Денят на мъжа преди девет години - през 2011 г.


Ако март месец е месецът на жената, то безспорно през ноември отдаваме внимание на мъжа. Английската дума MOVEMBER е комбинация от думата МО, която означава мустаци, и името на месеца - ноември. През 1999 г. в Мелбърн група младежи уж на шега си пуснат мустаци.


От тогава мъжете решават да не се бръснат за 30 дни в знак на солидарност.bottom of page