window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Световен ден на бабата


На днешната дата 23 юли отбелязваме Световния ден на бабата и той е отбелязван в много страни по света. Идеята тръгва от САЩ, където на този ден отбелязват деня на Gorgeous, в свободен превод - Ден на най-добрата баба.


Макар идеята за този своеобразен празник да идва отвъд океана, България има далеч по-древни традиции в почитането и уважението, което отдаваме на този стожер на патриархалното семейство. Защото бабата отглежда най-младите поколения в рода, с нейните манджи и сладки приказки са свързани едни от първите детски спомени, тя пази паметта и традициите и ги предава по-нататък.


„Животът е измислил бабата, за да се радва на съществуването си, затова нашенецът е прилепил към него поговорката „Трай, бабо, за хубост!”, мислейки, че живот и баба са едно”, пише мъдро в своя книга професорът от ВТУ Радослав Радев. С бабата се шегуваме, но и на нея сме кръщавали цветя (бабин прешлен, бабина душица), гъби (бабино ушенце), крепости (Баба Вида), явления – бабина вода, бабина риза.


И в живота, и във фолклора БАБАТА е институция, която в днешно време, макар и осъвременена, е непоклатима. Сега и бабите не са това, които са били, но все още с любов се грижат за внуците си, предават им първите житейски уроци и са тяхната най-стабилна опора.


Да си живи и здрави всички български баби!

bottom of page