window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Руснак пусна жалба срещу дискриминациата на бели хора от американска фирма


Московчанин подаде молба до Следствения комитет на Русия с искане да провери американската компания Nike за расова дискриминация. Това съобщи самият жалбоподател Евгений Смирнов пред РИА Новости.


В заявлението си мъжът посочва, че на уебсайта на Nike почти всички представени модели са от негроидната и монголоидната раса. Според Смирнов обаче по-голямата част от руските граждани са от европеидната раса.


Мъжът, по собствените му думи, се опитал да реши този проблем със службата за поддръжка на клиентите на компанията, включително да предложи „безплатна помощ при избора на модели за премахване на расовия дисбаланс“, но получил отказ. Също така не му обяснили на какви принципи се избират моделите за руския сайт.


Според жалбоподателя подобна политика на компанията е „налагане на западни ценности и стереотипи, които са чужди на европейската култура като цяло и на славянската култура в частност“.


„Нежеланието да се премахне расовият дисбаланс и да се изслуша мнението на представител на расата, която представлява мнозинството от населението на страната, е пряк факт на дискриминация и неуважение към населението на страната“, казва Смирнов. Жалбата му се основава на чл. 136 от Наказателния кодекс за "Нарушение на равенството на правата и свободите на човека и гражданина" и е приета от Следствения комитет на 10 февруари.РИА Новости изпрати запитване до европейската пресслужба на Nike, която се занимава с връзките с обществеността, включително в Русия, но след повече от два дни отговор все още няма. Към момента агенцията също няма коментар от Следствения комитет.


bottom of page