window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Русия отряза чуждите лидери


Тази година Русия ще празнува 9 май по малко по-различен начин. Няма да бъдат поканени чуждестранни лидери на традиционния парад в чест на Деня на победата на 9 май, съобщи говорителят Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА.

В Русия всяка година се провеждат чествания, с които да се отбележи победата на Съветския съюз над нацистка Германия през 1945 г. във Великата Отечествена война. Тази година обаче в Москва не се очаква появата дори и на беларуския президент Александър Лукашенко, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин.


"Доколкото ми е известно, той не планира да участва", каза Песков. Говорителят на Кремъл допълни, че не е необичайно за Москва да пропуска поканите и посочи, че 77-та годишнина не представлява значима година за празненства. „Това няма да е юбилей. Това е наш празник, свещен ден за Русия и руския народ. Не сме поканили никакви чуждестранни лидери", каза още Песков. Представителните части за парада се подготвят на полигона Алабино в Подмосковието, който има същите размери като Червения площад в центъра на руската столица. 11 000 души и механизирани колони съчетават миналото и бъдещето.


В един строй се движат легендарният танк Т-34 от Великата Отечествена война и свръхмодерният Армата. Зенитно-ракетните комплекси "Бук", "Тор", С-400 и "Панцир-С" демонстрират надеждната защита от заплахи по въздуха. 131 единици модерно въоръжение и бойна техника дефилират по полигона. Парадът на бойната техника още ракетни системи "Искандер", реактивни системи за залпов огън "Торнадо-Г", бойни роботизирани комплекси "Уран"-9". Бойната авиация също тренира. 77 самолета и вертолета показват майсторство във висшия пилотаж, като изпълняват най-сложни фигури. А на финала изтребители МиГ-29 изписват в небето латинската буква Z, един от символите на специалната военна операция в защита на Донбас.

bottom of page