window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Русия обвини САЩ за "маймунската шарка"


Русия обвини САЩ в създаването на новия здравен експеримент.

Най-малко четири лаборатории под контрола на САЩ работят в Нигерия, откъдето тръгна маймунската едра шарка.


Това заяви днес началникът на руските войски за радиационна, химическа и биологична защита Игор Кирилов.


Той припомни, че според доклад на Световната здравна организация (СЗО), западноафкинанският щам, който причинява едрата маймунска шарка, е тръгнал от Нигерия, където САЩ са разположили своя биологична инфраструктура.


„В съответствие с информацията, с която разполагаме, в Нигерия функционират най.малко четири биолаборатории под контрола на Вашингтон“, каза Кирилов.


Русия призова ръководството на СЗО да проведе разследване на дейността на финансираните от САЩ нигерийски лаборатории в Абужда, Зария и Лагос.


"На фона на многобройните случаи на нарушаване на изискванията за биологична безопасност от страна на САЩ и небрежното съхранение на патогенни биоматериали, призоваваме ръководството на Световната здравна организация да разследва финансираните от САЩ нигерийски лаборатории в Абуджа, Зария и Лагос и да информира световната общност за резултатите от разследването", заяви Кирилов.

bottom of page