window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ БРАТЯ ВОВЕКИ!


По време на петвековното турско робство българският народ е правил 100 пъти опити за освобождение – все неуспешни и потопени в кръв. Ние българите се освобождаваме, благодарение на руско-турската война от 1877-78 година. Затова я наричаме Освободителна. А Русия - Братска Освободителка. Над 200 000 руски войници оставят костите си на българска земя за свободата на България!

Святото дело за издигането на паметниците на признателността в България ще пребъде във вековете. Те са направени с любов, безпределна признателност и уважение към воините, дарили ни свободата. Паметникът на Шипка е символ на признателността на българския народ към подвига на руските воини и българските опълченци. Издигнат е на връх Шипка, мястото на героичните боеве през месец август 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война от 1877-78 г.

След Освобождението на България от турско робство на територията на страната са построени няколкостотин паметника в знак на признателност към героизма и саможертвата на воините, отдали живота си за свободата на отечеството ни. До наши дни са оцелели 244 от тях.

Един от най- величесвените монументи на българската свобода е паметникът на Шипка. „Българино, склони чело пред туй свято място, заветен паметник на вечната дружба между българи и руси увенчали с кръвта си нашата свобода“ и „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“ са свещените надписи в костницата на паметника, врязали се в небето като продължение на планинския връх!!!


bottom of page