window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Ретро коли събраха погледите на бургазлии


Ретро автомобили събраха погледите на бургазлии и гостите на града. За 15-а поредна година Бургас е домакин на ретро парад. В тазгодишното издание участват над 150 автомобила от България, Сърбия, Словения, Хърватска, Гърция и Румъния. Един от най-интересните участници бе трактор на близо столетие.


Автомобил "Piers Arrow" от 30-те години на миналия век е също сред атракциите на парада на ретровозилата, чиито сборен пункт е на алеите пред експозиционния център "Флора", съобщи организаторът на събитието Димо Джамбазов. Той каза, че марката автомобили "Piers Arrow" са правени до Втората световна война за кралски дворове и правителствени нужди.Той информира, че Валентин Дойчинов от Авто клуб "Туида"- Сливен ще представи в Бургас "Buick" от епохата на Ал Капоне.


Към момента има две такива коли в Белия дом и една, която е била притежавана от най-дълго управляващия монарх в историята на Япония - Хирохито. Собственикът на автомобила "Piers Arrow", Алберт Асилелов притежава едно от най-добрите студиа за реставрация на американски автомобили в Източна Европа, посочи Джамбазов.


Той информира, че Валентин Дойчинов от Авто клуб "Туида"- Сливен ще представи в Бургас "Buick" от епохата на Ал Капоне.Любителите на ретро возилата могат да видят още 80-годишен трактор "Ланц - Булдог" (Lanz Bulldog), притежание на германски колекционер и "Мерцедес" кабриолет, много рядка серия, реставриран в Хасково. За първи път в България ще бъде показан специален "Hod Rod", произведен и закупен от Америка, собственост на бургаски колекционер.Участие в парада са заявили близо 200 автомобила и мотоциклета от България, Германия и Сърбия. Ще има и награди за участниците. Те са изработени от стари авточасти и са дело на секретаря на бургаския авто-мото клуб "Ретро" Тошко Желев.

bottom of page