window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Рекорд на Гинес в Дряново


45-метров комин със стенопис за “Гинес” и щъркелово гнездо е новата атракция на Дряново.


Идеята за най-високия стенопис, правен изцяло по алпинистки способ, от художник, висящ на въжета, е на собственика на бившата фабрика “Бачо Киро” Владимир Лафчийски. А като алпинист го изрисува художникът Крум Балджийски, който живее в Лондон.


На Балджийски е проектът индустриалният димоотвод на старото текстилно предприятие в центъра на града, превърнат в произведение на изкуството.


За вписването му в Книгата на рекордите вече са изпратени документи.


Чака се 3 месеца, но през това време ентусиастите вече планират да го превърнат в забележителност, която даже да конкурира “Звук и светлина” на Царевец в Търново.


“Пръстените на времето” се нарича стенописът, който проследява културните съкровища по нашите земи от времето на палеолита.


Коминът е разделен на 5 секции по 9 метра като различни епохи от човешката история по тези земи - “Палеолит”, “Култура Варна”, “Траки”, “Средновековие” и “Възраждане”. Започва се още от 45 000 години назад.


“Вече шести сезон археолози от цял свят идват в Дряново, работят в пещерата “Бачо Киро”. Те откриха човешки материал и когато го датираха, се оказа, че първият хомо сапиенс в Европа е отседнал тук”, разказва Лафчийски.


Находките от дряновската пещера са на възраст между 45 и 47 хил. години.


“Хомо сапиенс се различава от неандерталеца, защото се занимава с изкуство. Намерени са зъби, обработени като огърлица. Те влязоха в “Нейчър” - най-престижното списание”, допълва бизнесменът.


В негова къща в Дряново е базата на експедицията. На съхранение там са хиляди находки, събрани в пластмасови сандъци. А първообразът на огърлицата от зъби е важен акцент в рисунката върху комина.


Всъщност стенописът не би бил възможен, ако Владимир не бе споделил авангардната си идея с родственик от Ихтиман - художника Крум Балджийски, по-известен като Krom Bagelsky, защото живее и твори в Лондон.


“В Ихтиман има един много висок комин, който се вижда от повечето точки на града. От малък мечтая да нарисувам комин на фабрика, тъй като е огромно нещо, но дори не се надявах да ми се случи. Като че ли съдбата ми помогна”, разказва Крум.

bottom of page