window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Рекорден брой розово фламинго у нас


До скоро Розовото фламинго беше екзотичен вид за нашите географски ширини. От няколко години обаче цели колонии птици избраха езерата край Бургас за свой дом. Това сочат и данните от зимното преброяване на зимуващите водолюбиви птици. Рекорден брой от близо 3000 екземпляра са преброили орнитолози и доброволци в Атанасовското и Поморийското езеро, както и в Защитената местност „Пода".


Данните са от 47-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. Каква е причината за рекордната популация, учените все още търсят отговора.


„Със сигурност там са намерили храна и спокойствие. Може би е заради затоплянето на времето, но пък има и птици, които са дошли от север", разказа д-р Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците.


Орнитолози разказват, че розовото фламинго е много специален вид, който гнезди колониално. Стотици ценители на красотата на птиците се стичат до Атанасовското езеро, за да ги видят.


А орнитолозите са категорични, че водоемите около Бургас са предпочитани не само от розовото фламинго.


„Атанасовското езеро все още е сигурен дом за много птици. Сега е любимото време на къдроглавите пеликани. Те са много интересен вид, който извършва хранителна миграция. Тези хитреци използват езерото за сигурен дом, но като по часовник се отправят към Вая и Мандра където има риба от видовете, които те ядат", обясни Радостина Ценова от Българската Фондация „Биоразнообразие".

Заради това, че предпочитат едни и същи видове храна с местните видове, орнитолозите наблюдават с интерес нрава на розовото фламинго.

bottom of page