window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Разследването срещу NEXO става международно



Водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo след акцията на органите в четвъртък - на нейната дейност и финансовите потоци. Това обяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов в студиото на Нова телевизия.


"Необходим е много сериозен и прецизен финансово-разузнавателен анализ. Именно той ще бъде възложен на тази - една от най-големите, световни компании, които се занимават с подобни разследвания. Имат изключително богат опит и авторитет", допълни той. Няколко пъти Сарафов повтори, че дейността на самата фирма е изключително сложна, затова е и сложно разкриването на престъпленията. За това се изискват специални познания, особено техонологични, затова и българските разследващи органи ще потърсят съдействие от чужбина. За криптовалутите няма и регулация в нашата страна, призна Борислав Сарафов, но не влезе в обяснение на каква база тогава ще се разследват престъпления у нас.


На въпрос дали от чужди и партньорски служби сме получили информация за случая, Сарафов потвърди това, макар и да не посочи конкретна служба. Освен информация са получили и софтуер, с който да работят. По-късно в разговора заяви обаче, че разследването работи тясно и разчита на сътрудничеството на Британската национална агенция за борба с престъпността.


Борислав Сарафов предупреди, че самото разследване ще продължи не малко време.

Четирима души са с обвинения във връзка със схемата, двама се издирват. Разследващите имат информацията, че не са в страната, макар че справката в граничния контрол показва, че те не са напускали пределите на България.


Те може да са навсякъде по света, изготвят се международни поръчки, ще ги търсим, увери Сарафов и коментира профила им: "Това са граждани на света, светът е малък за тях. Имат възможности да пътуват, разполагат с жилища по целия свят."


Борислав Сарафов очерта профила и на обвинените, които заемали ръководни позиции в компанията: "Високоинтелигентни, изключително образовани - в най-реномираните и престижни световни университети, знаят по няколко езика. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Това не са наркодилърите от "Обеля", а наистина едни от най-високоинтелигентните хора."

Сарафов увери още, че в разследването няма нищо политическо, "работим стриктно само по доказателствата" - справки, извлечения, разпити включително на анонимни свидетели и такива под защита. С аргумент да не се изнася конкретика от рамките на разследването, шефът на НСлС отказа да коментира срещата в Министерство на финансите, за която бе намекнато вчера на брифинга.


Също така не искал да влиза и в политически дискусии, въпреки че "политиката винаги се намесва в разследване, особено когато то я засяга". Заяви обаче, че даренията, които са правени към "Демократична България" не са предмет на разследването. Ако има отношение към престъпна дейност обаче, това "ще стане и всеки ще бъде разпитан".

Припомняме, че в парламента от ГЕРБ поискаха проверка за финансиране на лица от Nexo на политическата формация "Продължаваме промяната". Депутатът от ПП Настимир Ананиев заяви, че ще заведе искове за всички клевети.



bottom of page