window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Путин поздрави Орбан за безкомпромисната победа


Владимир Путин поздрави преизбрания унгарския премиер Виктор Орбан за неговата победа на парламентарните избори.


Руският президент изрази надежда, че отношенията между Москва и Будапеща ще укрепнат.


"Руският държавен глава заяви, че е сигурен, че въпреки трудната международна ситуация, бъдещото развитие на международните връзки и на партньорството между Москва и Будапеща ще отговаря на интересите на народите на Русия и Унгария", се казва в съобщение на руското президентство.


Путин и Орбан от дълго време поддържат приятелски отношения, въпреки многото кризи между Москва от една страна и ЕС и НАТО от друга. Унгария е член и на двете международни организации.


Орбан засвидетелства голяма близост с Москва по редица въпроси. Така например Унгария бе първата страна в Европа, която използва антиковидната ваксина "Спутник V", въпреки че тя не е призната от Европейската агенция за лекарствата.


От началото на руската военна операция в Украйна, Орбан отказва да достави оръжия на Киев и да обмисли санкции, които ще лишат унгарците от руския природен газ и петрол.


При преброени 99 процента от бюлетините, партията на Орбан - ФИДЕС - получава 53 процента, което означава, че тя ще има 135 места в 199-местния парламент, предаде ДПА. Коалицията на шест опозиционни партии, издигнала кандидата за премиер Петер Марки-Зай получава едва 35 процента или 56 депутатски места. Твърдата десница "Ми Хазанк" (в превод: "Движение наша родина") получава 6 процента и 7 депутатски места. Едно място получава представител на германското малцинство в Унгария.

bottom of page