window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Про100 Киро подаде оставка по Еконт


Министър - председателят Кирил Петков защити своето прозвище про100 Киро. Той не събра смелост, за да внесе оставката на правителството в деловодството на народното събрание лично, а направи това чрез куриер на фирма Еконт, която е собственост на един от неговите спонсори - министърът на транспорта Николай Събев.Междувременно президентът Румен Радев обяви, че започва консултации за съставяне на ново правителство.


Държавният глава Румен Радев ще започне консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.


Днес държавният глава ще се срещне с представители на "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС и БСП.


Утре, 28 юни, вторник, ще се проведат консултации:


От 9.00 часа - с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";


От 10.15 часа - с представители на парламентарната група на "Демократична България";


От 11.30 часа - с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".


От "Продължаваме промяната" заявяват намерението си да направят опит за изпълнят и втория връчен им мандат, изтъквайки това като национално отговорна позиция, за да не тласнат страната в политическа криза на фона на икономическата такава и кризата със сигурността, породена от войната в Украйна. На този етап имат уверенията на коалиционните си партньори от БСП и ДБ, че ще подкрепят тези усилия.


"Има такъв народ" въпреки подкрепения вот на недоверие и изтеглянето на министрите от коалицията, подкрепено и с гласуване на оставката на председателя на парламента Никола Минчев, оставиха вратата отворена с намек, че могат и да подкрепят инициатива на ПП за втори кабинет в рамките на това Народно събрание. Като условие поставят обаче фигурата на премиера и по-точно това да не бъде Кирил Петков.


От ГЕРБ обявиха, че не е редно втората по големина група в Народното събрание да прави кабинет и заявиха, че ще върнат мандата при получаването му.


Трети мандат в рамките на парламентарната рулетка се връчва по осмотрение на държавния глава, а заявка да се опитат да го изпълнят засега е дадена единствено от страна на "Има такъв народ" - петата по големина парламентарна група в това Народно събрание.


Миналата година на два пъти се стигна до връчване на третия проучвателен мандат, като президентът Румен Радев, тогава в първия си мандат, и двата пъти избра да го връчи на БСП - партията, която прокара пътя му в политиката през 2016 г., подкрепяйки инициативния комитет по издигането му за президент.bottom of page