window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Протест на пътни строители срещу "Продължаваме промяната"Недоволството срещу управляващата партия "Продължаваме промяната" продължава и в последните дни на престоя на Кирил Петков и Асен Василев в Министерски съвет. Техните решения ще държат много време влага на всички българи, но едни от най-пострадалите са пътностроителните фирми, които в утрешния ден (27 юли) започват безсрочен национален протест.


Той се изразява в ежедневни демонстрации пред Народното събрание, както и блокиране на 20 ключови пътни отсечки. В недоволството ще се включи и Българската строителна камара, както и браншовите синдикални организации.


На пресконференция в БТА председателят на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков представи основните искания на бранша - в оставащия си живот парламентът да премахне крайният срок 30 септември, когато изтичат подписаните допълнителни споразумения към договорите след гласуването на депутатите от края на април да платят половината от дължимите към бранша средства, а останалите 50% - след проверка на специална междуведомствена комисия.


Освен това - да се върнат правомощията за взимане на решения по такива казуси от Народното събрание на Министерски съвет, каквато бе практиката в годините назад. Това било наложително, защото според последните законови промени решенията по подобни казуси се взимат от Народното събрание, каквото може да няма в близките месеци.


"Ако това не се промени, от 30 септември България ще се окаже единствената държава в ЕС, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще доведе и до лихвени неустойки.


Ключов приоритет за нас, и тук искам да се обърна към всички народни представители, които имат останало държавническо мислене, да направят всичко възможно решението от 20 април да бъде променено така, щото правомощията да са в Министерски съвет, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както трябва да бъде", каза Чайков.

bottom of page