window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

"Просто Киро" и Радев с 20 000 лева заплати на месец


Премиерът Кирил Петков, известен като „просто Киро“ и президентът Румен Радев са едни от рекордьорите по заплати в държавния сектор. Двамата общо вземат на месец цели 20 000 лева. Това е основната им заплата, която расте допълнително спрямо трудовия им стаж.


Възнагражденията на двамата са нараснали значително. Към момента месечната заплата на държавния глава е средно 11 232 лева, а тази на министър-председателя - 8704,80 лева. Това показват изчисления на обявените по-рано днес данни от Националния статистически институт (НСИ) за средната работна заплата у нас през четвъртото тримесечие на миналата година. Заплатата на държавния глава се изчислява като се удвоява размера на основната депутатска заплата, която в случая е 5616 лева. Тъй като възнаграждението на народните представители е скочило средно със 678 лева, то логично това на президента също се е повишило също значително.Месечната сума, която получава министър-председателя пък се равнява на 8704,80 лева - приблизително депутатска заплата и половина (1 депутатска заплата + още 55% от нея). Интересен детайл е, че в тези изчисления не се прибавя трудовия стаж, който увеличава сметките допълнително.


Иначе изначално основната депутатска заплата се изчислява според средната работна заплата у нас. Тоест - три средни работни заплати за последен месец на тримесечие, но само в обществения сектор, за който възнагражденията все още са по-високи от тези в частния. Подобно на първите мъже в държавата, народните представители също получават допълнителни средства, но този път за участие в заседанията на парламентарни комисии.
По този начин например участието в една постоянна комисия осигурява допълнително възнаграждение от 15% върху основната депутатска заплата. Повечето от народните представители не участват в една, а в две комисии, или допълнителни 30%. Оттук идват още 1684,80 лева. Отделно от постоянните комисии, средства се дават и за активност във временните парламентарни комисии, в размер на 5% месечно за периода, в който те функционират. Списъкът с добавките не се изчерпва дотук - председателите на парламентарните групи в НС и председателите на парламентарните комисии получават надбавка върху основната депутатска заплата от нови 35%, седемте зам.-председатели на парламента получават бонус в размер на 45%, а председателят на НС - 55% повече.

bottom of page