window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

„Промяната“ се усеща – нов рекорд за цените на горивата
„Промяната продължава“ и тя се усеща все повече по изтънелите ни портмонета!


Четворната управляваща коалиция е на път да ни докара до просяшка тояга, продажба на автомобили и всякакво имущество.


Цените на горивата достигнаха нови рекордни стойности. Дизелът стигна цена от над 3.10-3.12 лева за литър.


Това е най-високат цена на дизела, която помни Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.


Хаджидимитров каза, че е трудно да се направи твърда прогноза за поевтиняване на горивата, защото те зависят от събитията в света. По думите му хората са спрели да пътуват през последните 2 седмици, което допълнително е повлияло на цените.


„Пределна цена ще има ако се случи нещо извънредно на международните пазари, като ако спре вноса на руски горива. Ако барелът стигне над 150 долара, цената на горивата ще бъде над 3,50-3,60“, посочи Хаджииванов пред bTV.


Няма изгледи за спад на цените


Цените на горивата на българските бензиностанции остават високи, а тенденцията за запълване на резервоара на колите „до горе“ се измества от „възможностите на купувачите“. Водачите на автомобили са склонни да отделят до 40-50 лв. за гориво, а не за пълен резервоар. Това сочат наблюденията на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).


Цените на горивата у нас са функция на суровия петрол, който поскъпва заради войната в Украйна. Основният фактор, който продължава да оказва влияние за повишение са санкциите, от друга страна обаче има и задържащи фактори – движението на долара, освобождаването на петрол от стратегическите резерви от страните членки на МАЕ и решението на ОПЕК да не увеличава добива на петрол, коментира Андрей Делчев.

bottom of page