window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

"Промяната са искали да заграбят енергетиката на България"


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и бивши министри от партията поискаха да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн.


В изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков призоваха синдикатите ясно да изразят позициите си и да подкрепят това решение до края на седмицата. По думите на Борисов, това е "последният шанс" да се спасят над 4 % от БВП на страната. Той посочи още, че сега е много важно да се запазят енергийните мощности в Маришкия басейн и да започне изграждането на нови ядрени реактори, в противен случай България от производител на електроенергия, ще се превърне само в клиент.


Бившият енергиен министър Делян Добрев съобщи, че ГЕРБ са внесли проект на решение на НС за сключване на споразумение със Съединените щати за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и лицензиране на площадка за осми блок. Добрев посочи, че проектът ще бъде разгледан в парламентарната комисия по енергетика още следващата седмица и изрази надежда да бъде приет в пленарната зала.


bottom of page