window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

„Промяната“ пази коалицията с радикален ход


Премиерът Кирил Петков показа, че властта му е много сладка и не иска да я пуска по никакъв начин. Той дори обяви, че ще оттеглят кандидатурата на председателя на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров за шефското място в Българската народна банка. Този ход се прави с цел запазване на сложната четворна коалиция, но въпреки това ПП няма да подкрепи кандидата на ИТН Любомир Каримански, заради притеснения в биографията му. Това обяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в неделя следобед.


Не може кандидатирането на един човек за един пост да поставя под въпрос важните задачи, с които се е заело коалиционното правителство, заяви премиерът Кирил Петков в изявление без възможност за въпроси. По думите му не може (Гюров) да си позволи да участва в избор, който поради разцепление в управляващата коалиция ще бъде в полза на ГЕРБ и на ДПС. Кандидатът на ПП не желае битката за управител на БНБ не желае да бъде спирачка за най важните законодателни действия за коалицията - закриване на спецправосъдието.


Има огромно значение с чия подкрепа се избира новият гуверньор на БНБ, каза премиерът.


Не бива да се допуска борбата за постове да взима превес. ПП няма да подкрепи другият кандидат за нов управител на БНБ Любомир Каримански заради притеснения, свързани заради професионалната му биография. Най-важната задача на ПП е законодателната инициатива, като предстои да се разгледа в комисии закриването на спецпрокуратурата и спецсъд.


Петков добави, че всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. Фалитът на КТБ нямало да се случи, ако тогавашният гуверньор си свършил добре работата.


Припомняме, пак в неделя, 3 април, се проведе коалиционен съвет в Министерския съвет. В петък, 1 април, имаше коалиционен съвет, но след него нямаше изявления. На съвета, който се проведе в петък, разговорите между представители на четирите партии в управляващата коалиция продължиха близо три часа.


Премиерът Кирил Петков бе категоричен в заключение, че никакви решения няма да бъдат взети по темата РС Македония и за Украйна извън парламента.


След това зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заяви, че от "Продължаваме промяната" ги рекетират с тази стъпка.

bottom of page