window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков, Лена го брани от "парапета" (Видео)


Информация на сайта www.neudobnitebg.com от преди десет дни се оказа вярна. Тогава ви информирахме, че ще бъдат искани имунитетите на съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев.


Днес Софийската районна прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от парламента имунитета на Кирил Петков от. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се посочва, че искането е за бивш премиер и настоящ депутат с инициали К.П.


Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство.


От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.


На 16 декември 2021 година районният прокурор на София Невена Зартова заяви пред медиите, че Районната прокуратура в София отказва да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.


Документите по казуса са били изпратени в Софийската районна прокуратура от Специализираната прокуратура, а районните прокурори са на мнение, че Кирил Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност, обясни тогава Зартова.


Проверката започна в спецпрокуратурата през август 2021 година, след като бяха подадени няколко сигнала за това, че Петков невярно е декларирал, че няма двойно гражданство, когато е назначаван за служебен икономически министър.


Ръководителят на закритата вече спецпрокуратурата Валентина Маджарова тогава коментира, че законовата база е неосъвременена и има нужда от нейното доразвиване. На всички стана ясно, а и след решението на Конституционния съд, че е налице невярно деклариране, но в тази ситуация и при действащия закон не може да се обуслови наказателна отговорност, посочи тя.


Междувременно от несъществуващия парапет в защита на Петков се включи Лена Бориславова. Вижте какво написа тя във Фейсбук:


"Голям зор на прокуратурата да изкара всички маскари. Но страшно няма. След толкова време, това е всичко, което имат :)

И колко случайно… две години след прекратяването … именно днес


“Искането за имунитет идва две години след като прокуратурата обяви, че няма как да разследва Петков за прословутата декларация за гражданството му, тъй като такъв състав на престъпление не съществува в Наказателния кодекс.”bottom of page