window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Прокуратурата подхваща министри на "Просто Киро" (Видео)


Част от министрите на "Просто Киро" могат да се окажат с дела от Специализираната прокуратура. Става въпрос за няколко случая, касаещи корупционни практики от министри. Това заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, която обаче отказа да разкрие повече подробности на този етап, като добави, че ще информират обществото, когато има какво да кажат.


Припомняме ви, че премиерът Кирил Петков стана известен сред българите, като "Просто Киро". Това се случи след изказване на неговата съпартийка Деница Симеонова от парламентарната трибуна. Заслужено много българи осмяха "простия" Киро с колажи и видеа. Вижте едно от тях:

"Не искам да навлизам в конкретния случай за повдигане на обвинение срещу лице от финансовото министерство. Мога да кажа, само че има дела срещу няколко министри, касаещи корупционни престъпления. Друго от министерствата, за което става въпрос, е здравното. Това е сигналът на министър Кацаров и касае обществена поръчка, свързан с детската болница. До петък не беше входиран новият сигнал срещу него от ГЕРБ", обясни Валентина Маджарова.


Тя коментира и други актуални въпроси, сред които закриването на Спецпрокуратурата, задържането на експремиера Бойко Борисов и Васил Божков.Във връзка със закриването на Спецпрокуратурата тя коментира, че законът ще бъде изпълнен такъв, какъвто се приеме от народните представители."Делата, които вече са принесени в съдебна фаза, според мен са в опасност. Все повече се налага тезата, че целта на този законопроект е амнистия на всички хора с обвинения и дела. Ако се вгледаме внимателно в законопроекта, който вече е приет на първо четене, ще се убедим, че няма достатъчно компенсаторни механизми. Тези дела, които са в съдебна фаза и по които има процес, следва да продължат със същия съдебен състав. Голяма част от тези производства са на финалната права. Това че не приключват се дължи на факта, че от една години ни закриват. Говоренето за закриването на Спецпрокуратурата постигна ефекта си - да се насложи страх, че който спазва закона и не се подчини, ще бъде закрит", добави тя.


МВР предприе действия по разследване в грубо нарушение на закона. Това уточни Маджарова по повод задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите ѝ сигналът срещи Борисов е обследван още през 2020 година.


"Такава неотложност нямаше, тъй като такъв сигнал съществува от юни месец 2020 година. Ние сме обследвали този сигнал. Извършени са действия по разследването и изводът, който са направили наблюдаващите прокурори е, че това е защитна теза на едно обвиняемо лице. Това не е крайно заключение, а мнението на наблюдаващите прокурори", обясни тя.


Във връзка с обвиненията и доказателствата на Васил Божков, тя коментира, че няма да бъде снета червената бюлетина.


"Към Божков има 19 обвинения. Имаме увереността, че по делото има достатъчно доказателства, които да мотивират всички тези 19 обвинения. Дали ще влезе в затвора, ще реши независими съд", коментира Маджарова.


По думите ѝ, няма да бъде уважено искането му за снемане на червената бюлетина. "Такова искане е несериозно", каза още тя.bottom of page