window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Правителството излъга пенсионерите отновоНай-изстрадалата част от българското общество - пенсионерите бяха излъгани за пореден път. Нашите майки и бащи, баби и дядовци, ще продължават да избират какво да си купят на промоция от чуждите хипермаркети - хляб, кренвирши с изтичаща годност или нещо друго, с което да преживеят през следващите няколко дни.


До юни месец българските пенсионери ще получават пенсии, равни на тези от декември 2021 г. Това съобщи в парламента социалният министър от БСП Георги Гьоков в отговор на парламентарен въпрос. Обещанията на предишния парламент и изказванията на финансовия министър от служебното правителство Асен Василев бяха за увеличение на пенсиите за тази година, както и статии в медиите, според които над 1 млн. пенсионери са взели по-ниски пенсии през януари 22 г. от декември 2021 г.


Гьоков даде пълен разчет защо това се е получило и обеща всички пенсионери да вземат пенсии като през декември 2021 г. - до юни, което ще стане чрез допълване на сумата на всеки пенсионер. Ще бъде допълнен размерът на всяка пенсия, за да се изравни с декемврийската добавка, така че да няма ощетен пенсионер, заяви Гьоков. Той уточни, че се работи по механизъм - пенсията плюс добавката до юни да са равни на декемврийската. Има воля при отпадане на ковид добавката за нова социална помощ за допълване до пенсията за бедност да се изплаща от Агенцията по социално подпомагане, съобщи министърът.


Волята на правителството е да отстрани грешката с по-ниските януарски пенсии - още от 1 февруари, надява се Гьоков. В отговор на въпрос дали пенсионерите разбират кое е добавка и кое пенсия и дали целта не е те да бъдат объркани - той добави също, че с НОИ се работи и по изработване на нова система, така че при получаване на пенсиите да се разбира дали е добавка или пенсия.


bottom of page