window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Почитаме великия кап. Петко войвода


На 7 февруари 1900 година си отива от този свят огорчен и унищожен от новата власт Петко Кирков ( Киряков), известен още като Капитан Петко войвода. Излязъл като хайдутин още на 17 годишна възраст той доживява в края на живота си да лежи в "новите" зандани вкаран там от онези, които са грабнали властта, благодарение на неговата борба, яхнали са неговия живот и идеали и най-мръсно и разбойнически са се възползвали от тях.


След това, когато идва време за крадене и усвояване на новото време и новата държава Спас Турчев, разбойник, който Капитан Петко преди години е заловил, буквално съсипва живота на великия българин. Защо ли? Защото вече е във властта като управител на Варна. Може и го прави.И тогава стадният елемент е питал "Ама, при турците по-добре ли беше?", "Вие да не би да искате да се върнат турците?", "Дайте и малко толеранс на тая власт, да покаже какво може!" Накрая властта показва какво може и месеци наред героят лежи в тъмница и е измъчван от "своите". През февруари 1900 година разклатеното от мъченията и униженията здраве на великия българин не издържа. Отива си от този свят точно преди 122 години.


Историята е странно нещо. Има навика да се повтаря непрекъснато, а човешкият фактор от своя страна има навика да не я помни. И така година, след година и век след век все едно и също.

bottom of page