window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Помага или пречи климатикът?


Все повече хора се отопляват с климатик през зимата.

Но преди да инсталираме това чудо, трябва да сме наясно, че финансовата изгода може да има скрита цена – то влияе на нашето здраве.


Комфортът на отоплението с климатик може да ни донесе някои несгоди, за които дори няма да заподозрем, че са свързани с новото отоплително средство. Все пак, освен да намалява сметките, той има и други плюсове – намалява риска от конденз по прозорци и стени, филтрира въздуха, йонизира… Но все пак следва да сме готови да посрещнем и някои неприятности.


1. Сухи очи


Ако вече имате сухи очи, климатикът може да влоши симптомите. Сухите очи се усещат като раздразнени, смъдящи, сърбящи. Хората със синдром на сухото око трябва да избягват климатика.


2. Суха кожа


Сухата и сърбяща кожа може да бъде явление при хора, които седят в климатизирано закрито пространство твърде дълго. Така, както косата страда от обработката със сешоар, и кожата страда от обдухването с топъл и обезвлажнен въздух.3. Ринит, астма, алергии


Престоят при климатик за продължителен период от време може да причини раздразнение в носа, гърлото и очите. Човек може да чувства сухота в гърлото, хрема, запушване на носа.


Климатикът може да влоши състоянието при хора, които имат астма или алергии. Колкото и да се стараем да почистваме у дома, всяко пространство е изпълнено с фини малки прахови частички, които климатикът любезно „не оставя на мира“. Това влошава астмата и алергиите.


4. Податливост към инфекциозни заболявания


Както вече стана дума, престоят при климатик може да причини раздразнение в носа и гърлото. Влошаването на състоянието на лигавиците в носа и носоглътката прави човек по-податлив на заразяване с вирусни инфекции.


5. Главоболие


Сухите очи, сухото гърло, раздразнената лигавица в носа – всичко това може да породи и други неудобства – главоболие и мигрена. Този проблем е по-осезаем през лятото, когато човек подлага организма си на рязката промяна между жегата навън и хладината вътре.


6. Летаргия


Проучванията показват, че хората, които остават климатизирани пространства за дълги периоди от време, се оплакват от летаргия и мудност.

bottom of page